Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Kupili za 45 tisočakov, isti dan prodali za 20 mio

denar Shutterstock
Gorenjski kriminalisti so kazensko ovadili dve pravni in štiri odgovorne osebe v dveh večjih družbah iz Gorenjske, ki so manipulirali pri trgovanju z delnicami.

Osumljenci, dva vodstvena delavca v tehnološki družbi in še dva vodstvena delavca v eni od bank, so v sredini leta 2009 banki omogočili, da je za nekaj več kot 45.000 eurov kupila izstopni delež evropskega tehnološkega velikana v osnovnem kapitalu gorenjske tehnološke družbe, potem pa ga je za 20 milijonov eurov gorenjski družbi še isti dan prodala nazaj. S tem so oškodovali družbo za omenjeni znesek, banka pa si je v istem znesku pridobila protipravno korist.

Banka je na to v drugem poslu še isti dan gorenjski tehnološki družbi prodala še svoj kontrolni delež za okoli 8,5 milijona evrov. Čeprav je bil posel sklenjen v letu 2009 je bila kupnina plačana šele v začetku lanskega leta.

Isti vodstveni delavci so svoj položaj zlorabili tudi nekaj dni kasneje, ko so v povezavi z managerskim prevzemom tehnološke družbe še neustanovljenemu finančnemu holdingu podelili opcijo za nakup deleža te družbe. Holdinška družba je še isti dan po dogovoru za 2,2 milijona evrov posel tudi izpeljala, čeprav bi zanj morala odšteti več kot 8 milijonov evrov.

S tem, ko so osumljenci delovali v imenu, na račun in v korist finančnega holdinga in banke, so kaznivega dejanja osumljene tudi pravne osebe oziroma ti dve družbi.

Za zlorabo položaja je zagrožena zaporna kazen do 8 let. Za kazniva dejanja pravnih oseb pa se sme predpisati denarno kazen, odvzem premoženja, prenehanje pravne osebe ali pa prepovedati razpolaganje z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je pravna oseba.

Komentarjev 6
  • police 20:28 08.avgust 2014.

    predlagam sloveniji nakup nepremičnin na golem otoku, za naše seveda in mislim da bi bilo možno dajati v najem tudi hrvaškim kolegom in srbom.to bi se zelo dobro obneslo.

  • Branidom 18:17 08.avgust 2014.

    Koliko je še tega po Sloveniji? Zaplenit vse premoženje njim in bližnjim sorodnikom, ki ne morejo dokazat od kje jim premoženje.

  • Johan Spohan 17:54 07.avgust 2014.

    Ni Š...k, so še druge enakovredne barabe z nahitro upokojenim predsednikom uprave Gorenjske banke.