Slovenija > Črna kronika
781 ogledov

Kupljeno mladoletnico imeli za sužnjo

Zloraba Profimedias
Policistom je uspelo razkrinkati početje mariborske družine, ki je aprila lani v Makedoniji kupila mladoletnico in jo nato dobesedno zasužnjila.

Mariborski kriminalisti so januarja obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, za katero so osumili 25-letnega moškega, njegovega 50-letnega očeta in 44-letno mater, vsi so državljani Slovenije.

Družina je osumljena, da je aprila lani v Makedoniji kupila mladoletnico, jo prepeljala k nam in jo nastanila v svojem stanovanju v Mariboru. Nato pa je z uporabo telesnega in duševnega nasilja ter "z zlorabo podrejenega in odvisnega položaja z njo v obliki služabništva in suženjstva" prosto razpolagala.

Slovenska družina se je s starši mladoletnice dogovorila za njen odkup in poroko s 25-letnikom, očetu mladoletnice pa zanjo plačali 6.000 evrov. 25-letnik in mladoletnica sta se poročila že v Makedoniji, nakar so jo "s pretvezo po lepem in spoštovanem življenju v njihovi družinski skupnosti prepeljali v Slovenijo."

V Sloveniji so ji odvzeli potni list, ji prepovedali izhode iz stanovanja in stike z drugimi ljudmi ter omejili in nadzorovali njeno komunikacijo s svojci. Oče in mati sta jo nenehno in neposredno nadzorovala, jo ustrahovala in zmerjala, sina oziroma moža pa sproti obveščala o njeni nepokornosti in neposlušnosti, zaradi česar je ta nad njo izvajal telesno nasilje.

Uspelo ji je ubežati

24. januarja je mladoletnici uspelo pobegniti iz stanovanja in se zateči na policijo, od koder so jo nastanili v kriznem centru Karitas v  Ljubljani in nadalje v društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi.

10. februarja so kriminalisti odvzeli prostost vsem trem osumljenim in na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru opravili hišne preiskave. Pri tem so kriminalisti zasegli potni list oškodovanke, naleteli pa so tudi na cigarete v vrednosti okoli 7.000 evrov, ki izvirajo z območja oziroma držav zunaj Evropske unije, o čemer so bili obveščeni cariniki.

Po zbranih obvestilih je bil 25-letni osumljenec s kazensko ovadbo priveden dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po zaslišanju zoper njega odredil ukrep prepovedi približevanja oškodovanki.

Komentarjev 5
  • vladek 16:48 31.marec 2014.

    ma kaj bluziš,a so za vse krivi cigani,budalo

  • otohazza 14:13 31.marec 2014.

    Ciganska posla.

  • mihatirs 14:04 31.marec 2014.

    Joj...strpal bi jih v zapor in tam bi jih mel za sužnje vsi od paznikov do ostalih zapornikov....vsak dan bi ga fasal-vsi po vrsti!!!!