Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Lahko je prekršek, ni pa kaznivo

Obisk iz Katarja Anže Petkovšek
Zavrnjene ovadbe. Tožilstvo: Policistov ni podkupila delegacija iz Katarja, ki so jo varovali lani.

Specializirano državno tožilstvo je zavrnilo kazensko ovadbo, s katero se je devetim policistom Centra za varovanje in zaščito (CVZ) očitalo, da naj bi ravnali koruptivno. Tožilci so v postopku, ki so ga vodili od konca avgusta lani, presodili, da zaradi prejema protokolarnih in denarnih daril delegacije države Katar (na obisku v Sloveniji sredi julija lani) niso storili kaznivega dejanja.

 

"Kršili so pa uredbo"

Jemanje podkupnine je sicer policistom očitala posebna policistka, ki na specializiranem tožilstvu preiskuje kazniva dejanja, ki jih storijo policisti. "Očitek je neutemeljen, saj iz predloženih dokazov ne izhaja, da se je katerikoli ovadeni policist ob prejemu daril zavedal, da gre za podkupovanje," neuradno menda ugotavlja tožilstvo.

Policisti, ki so prejeli okoli 200 evrov, in vodja policijske kolone, ki je prejel skoraj 700 evrov vredno ročno uro, so nadrejene o darilih obvestili. Šefi kljub temu vztrajajo, da daril niso pravočasno prijavili pristojni službi. "Še vedno pa obstaja dejstvo, da so navedeni javni uslužbenci policije s svojim dejanjem ravnali v nasprotju z uredbo o omejitvah in dolžnostih javnih uslužbencev v zvezi s sprejemanjem daril," dodajajo na policiji. Poudarjajo, da je domnevne napake policistov CVZ odkrila služba, odgovorna za nadzor v policiji, "v strokovnem in korektnem postopku. Seveda pa so imeli in še imajo vsi vpleteni, če menijo, da so jim bile kratene pravice, za svojo zaščito na voljo vsa pravna sredstva."

Tožijo državo

In prav zaradi teh ugotovitev so vsem devetim šefi izrekli opozorila pred rednimi odpovedmi službe. Pet od devetih pa jih je bilo premeščenih na druga, menda slabše plačana delovna mesta, zaradi česar zdaj tožijo državo. Na stara delovna mesta jih policija za zdaj ne namerava vrniti zgolj zato, ker jih je tožilstvo opralo krivde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.