Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Lama: Policija se tudi tokrat ni ustrezno odzvala

Lama Rinpoče Boštjan Tacol
V četrtek napadeni predstojnik budistične skupnosti Dharmaling v Slovenijimeni, da sta mu napadalca z opazno sledjo na vratu želela sporočiti, da bo naslednjič nož zarezal globlje. Po njegovem se policija tudi tokrat ni ustrezno odzvala.

Kot je pojasnil lama Shenpen Rinpoche, sta ga neznanca napadla tik poleg hiše, kjer živi. Prvi ga je napadel z ostrim predmetom, drugi pa ga je z udarcem po glavi od zadaj podrl na tla. Rinpoche se je onesvestil, napadalca pa sta pobegnila. Rane budističnega lame so oskrbeli s 14 šivi v bolnišnici, utrpel pa je tudi nekaj manjših poškodb na obrazu.

Rinpoche je zatrdil, da obrazov napadalcev ni videl, vendar pa se mu je zdelo, kot da poznata njegov urnik. Prav tako naj bi mu eden od napadalcev rekel nekaj v slovenščini, od česar je razumel le besedo 'policijo'.

Budistični lama sicer ne ve, kdo bi mu želel škodovati, vendar pušča odprto možnost, da bi bil lahko v napoto določenim ljudem, ker pove to, kar misli. "Ko vidim po mojem mnenju neutemeljeno financiranje nekaterih večjih verskih skupnosti ali druge napake državne oblasti, predvsem v prejšnjih časih, to tudi povem," je povedal in dodal, da kljub vsemu ta hip za napad ne more obtožiti konkretne osebe ali organizacije.

Napad po napadu

Podoben napad je Rinpoche utrpel junija lani, ko naj bi ga prav tako napadla neznanca in mu prebodla pljuča. Preden sta pobegnila, naj bi mu eden od njiju rekel "se še vidimo", groženj pa naj bi bil deležen tudi že pred tem.

Policiji takrat ni uspelo izslediti napadalcev, niti ni našla predmeta, s katerim naj bi bil Rinpoche zaboden. "Zaradi določenega neprimernega vedenja in napačne obravnave smo se odločili, da vložimo pritožbo zoper delo policistov, ki so bili prisotni tisti večer," je še povedal Rinponche.

Po poročanju Dnevnika naj bi sicer pri junijskem napadu policisti ugotovili, da je Rinpoche napad nase zrežiral sam, zato naj bi ga ovadili zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe. Rinpoche pa v zvezi s tem pojasnjuje, da so nekateri kriminalisti njegovo pritožbo zoper delo policistov očitno vzeli zelo osebno. Kot pravi, gre namreč za izmišljeno zgodbo, da bi prikrila napake policistov, saj niso našli nobenih dokazov.

Ob vseh teh dogodkih se zato Riponcheju "začenjajo porajati divja ugibanja, in sicer ne ravno v čast nekaterim od naših policistov". "Toda brez dokazov ne moremo nič reči. In prav tako ne smemo posploševati, nekateri policisti delo opravljajo odlično", dodaja.

Na napad se je sicer ostro odzval minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, ki je v petek na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je napad vreden "najostrejše obsodbe".

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:09 14.april 2012.

    dvakrat čuden odziv policije, čudno, da se na napad ni odzval notranji minister Vinko Gorenak, da ne bo na koncu javnost dobila vtis, da sta za napadi morda celo kaka policista?