Slovenija > Črna kronika
115 ogledov

Lažni zbiralci prostovoljnih prispevkov

Policist Boštjan Tacol
Kranjski policisti so včeraj prijeli prijavo, češ da v Kranju prostovoljne prispevke občanov zbira nekdo, ki naj ne bi bil upravičen do zbiranja prispevkov.

"Osebe policisti na Tekstilni ulici v Kranju niso izsledili, zato (ne)upravičenosti zbiranja prispevkov niso mogli preveriti," pove Bojan Kos s kranjske policije. Dodaja, da je bilo takšnih prijav v letošnjem letu sicer "malo" in še, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo le osebe, ki imajo dovoljenje, odločbo upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče. "Vsak, ki pobira prispevke, se mora izkazati s takšno veljavno odločbo, pri sebi pa mora imeti še pisno pooblastilo za nabiranje prostovoljnih prispevkov."

Če torej pri vas pozvoni nekdo, ki denimo "zbira za bolne otroke", nima pa ustreznih pooblastil, je na mestu vprašanje, ali bo denar prispel v prave roke.

Zbirali za invalide in otroke

Novomeški policisti so se s takšnim primerom srečali pred nekaj tedni; v začetku meseca so dolenjski policisti pri nakupovalnem centru v Novem mestu opazili dve ženski, ki sta ustavljali mimoidoče in jim kazali nek dokument. Ko so se jima približali, sta začeli bežati. Policisti so ju izsledili in ugotovili, da gre za državljanki Romunije, stari 37 in 22 let.

Od obiskovalcev nakupovalnega centra sta pobirali denar s pretvezo, da zbirata prispevke za invalidne osebe in otroke. Za pobiranje prispevkov nista imeli ustreznih dovoljenj, med policijskim postopkom pa sta priznali, da denar zbirata za lastne potrebe.

Ob pregledu evidenc so policisti ugotovili, da je bila mlajša izmed dveh Romunk na območju Ljubljane, Celja in Kopra že petkrat obravnavana zaradi vsiljivega beračenja in nedovoljenega zbiranja prispevkov.

Komentarjev 2
  • Jure Vrbnjak 11:12 24.februar 2015.

    Kot je že v članku omenil gospod Bojan Kos, da če ima oseba dovoljenje UE in veljavno pooblastilo, ter nabiralne pole, kamor se vpišejo prostovoljni prispevki, se tej osebi lahko zaupa in daruje, saj bo ta denar zagotovo prišel v ...prikaži več prave roke. V kolikor niste prepričani ali so dokumenti veljavni ali ponarejeni, lahko na licu mesta pokličete policijo. V kolikor ima pobiralec čisto vest bo zagotovo počakal na prihod mož v modrem in tudi njim pokazal dokumentacijo. Če čiste vesti nima, se mu bo verjetno pričelo zelo muditi s samega kraja dogodka. Tudi to je način kako lahko preverite istovetnost.

  • erikkk 10:43 24.februar 2015.

    Nobenmu... ampak prav nobenmu plačat na vratih ...kako si tega ljudje ne morjo v glavo vbit da imajo na vratih roparja.