Slovenija > Črna kronika
259 ogledov

Leskovar oproščen

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Josipa Leskovarja, za katerega je tožilstvo zahtevalo 16 let zapora, je sodišče oprostilo. Tožilka že napovedala pritožbo.

Tožilka je napovedala pritožbo, ker se ne strinja s tem, da Josipu Leskovarju ni dokazana krivda. Sodišče je nedvomno ugotovilo, da je bil Leskovar v času storitve tega dejanja umora neprišteven.

Josip Leskovar naj bi julija predlani iz maščevanja 11-krat do smrti zabodel sedem let atrejšega Tadeja Pusta. Srečala naj bi se prvič po 20 letih od tedaj, ko naj bi Pust Leskovarja kot najstnika spolno nadlegoval. Leskovar se je včeraj pred sodnico za svoje dejanje opravičil in dejal, da ne more povedati, zakaj se je vse skupaj zgodilo.

Sodnica je priznala, da na podlagi dokazov ni dvoma, da je Leskovar z nožem 11-krat zabodel Pusta. Kar je naredil ima vse zakonske znake kaznivega dejanja uboja, medtem ko mu tožilstvo očita umor, ki naj bi ga storil iz brezobzirnega maščevanja.

 

Pokojni je Leskovarja v otroštvu spolno zlorabljal. Ko ga je pred umorom Leskovar srečal, so se mu pred očmi prikazali dogodki iz otroštva. Bil je v stanju zamegljene zožene zavesti in se je zavedel šele, ko je okrog sebe slišal kričanje in je na tleh zagledal mrtvega Pusta.

Psihiatra sta potrdila, da je bil Leskovar v stanju zožene zavesti in da se dejansko ni imel v oblasti. Imel je hudo začasno duševno motnjo, zaradi katere je bil neprišteven. Podane so okoliščine, ki izključujejo njegovo kazensko odgovornost.

Sodnica je pojasnila, da tožilka ni predlagala obveznega psihiatričnega zdravljenja, sodišče pa mu ga kar tako tudi ne more odrediti.

Starša, ki zahtevata odškodnino v višini 27 in 23 tisoč evrov sta napotena na pravdo. Ne glede na pričakovanja svojcev ima obtoženi pravico do pravičnega sojenja, je dejala sodnica. Stroški sojenja in Leskovarjevega zagovornika gredo iz proračuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.