Slovenija > Črna kronika
408 ogledov

Ljubljana: iz zapora pobegnil obsojenec

Odprtina za hrano je velika le 25 krat 23 centimetre.  (Foto: AFP) Žurnal24 main
Iz ljubljanskega zapora je danes dopoldne pobegnil obsojenec Enes Mukovič. Po oceni vodstva zapora ne gre za nevarnega obsojenca.

Iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana je danes dopoldne pobegnil obsojenec Enes Mukovič. Po podatkih policije je obsojenec pobegnil nekaj pred 10. uro. Pobegnil je med delom v mizarski delavnici v Javnem gospodarskem zavodu Golovec na Povšetovi ulici.

Po prvih podatkih je pobegnil tako, da je odšel na stranišče, se povzpel na parkiranega viličarja, razbil kritino iz salonitne plošče ter se povzpel na streho in zbežal v smeri Mrtvaškega mosta, kjer naj bi sedel v vozilo, ki ga je odpeljalo v smeri Zaloške ceste.

Ugotovili po 15 minutah

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana Miran Candellari je dejal, da so same delavnice od zapora nekolike oddaljene, odsotnost obsojenca pa so ugotovili približno 15 minut po pobegu. "O tem smo obvestili policijo in tudi sami sprožili iskalno akcijo, vendar nismo bili uspešni, zato smo potem podali tiralico policijski postaji, da ustrezno ukrepa naprej," je še povedal Candellari. Po obvestilu so policisti pričeli z izvajanjem ukrepov za izsleditev pobeglega obsojenca, so sporočili iz policije.

Po oceni vodstva ne gre za nevarnega obsojenca. V ljubljanskem zaporu je 24-letnik prestajal štirimesečno kazen, ki bi se mu iztekla 1. januarja. Ob tem pa ima še dve čakajoči kazni, devetmesečno in devetnajstmesečno, v glavnem pa gre za kazniva dejanja velikih tatvin oz. premoženjske delikte. "Po naših podatkih ima tudi vsaj še en odprt postopek za podobno kaznivo dejanje," je pojasnil Candellari.

Do sedaj po navedbah Candellarija do uspešnega pobega iz stavbe ni prišlo, objekt z delavnicami pa je manj varovan kot sam matični zavod. "Zato tudi praviloma na delo ne dajemo tistih obsojencev, ki so nevarni, ampak je zato možnost pobega toliko večja," je še povedal. Kot so sporočili iz Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, bodo vse okoliščine pobega natančno analizirali in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:22 23.november 2011.

    No to bi moralo biti omogočeno vsakemu zaprtemu iću. Pa je brez kakršnjega koli vmešavanja Amnesti Int. sam sebe izgnal iz SLO.