Slovenija > Črna kronika
11182 ogledov

Ljubljana: Pri belem dnevu streljal na terasi lokala v navzočnosti 30 gostov

Policija - meja
1/2
policija.si
Okrožno sodišče v Ljubljani je Bojana Kajfeža, ki je 17. aprila lani v ljubljanskem Pržanu streljal na 38-letnico in jo ubil, spoznalo za krivega uboja in povzročitve splošne nevarnosti ter mu izreklo skupno 14 let in pol zapora.

Sodišče pri tem ni sledilo očitkom iz obtožnice, da je šlo za umor. Tožilec Marko Godec je napovedal pritožbo.

Tožilec je sodišču predlagal, naj Kajfeža, ki je od dogodka v priporu, spozna za krivega umora in povzročitve splošne nevarnosti ter mu skupaj dosodi 24 let zapora. Sodišče predlogu ni sledilo, saj je ocenilo, da pri dejanju ni šlo za umor, pač pa za uboj, za katerega je zagrožena nižja zaporna kazen, in mu zanj dosodilo 12 let in pol zapora. Spoznalo ga je tudi za krivega povzročitve splošne nevarnosti, za kar mu je izreklo kazen dveh let in pol zapora. Obe kazni je nato združilo v skupno kazen 14 let in pol zapora. Odredilo je tudi odvzem pištole in podaljšanje pripora, dokler Kajfež ne bo začel prestajati zaporne kazni.

Kot je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik Marko Češnovar, je sodni senat ocenil, da pri omenjenem dejanju ni mogoče šteti, da je šlo za umor, saj ni dokazov, da je šlo za brezobzirno maščevanje, ki je eden od znakov za kaznivo dejanje umora, pač pa da je šlo le za "običajno" maščevanje, ki je milejša oblika. "Šlo je za maščevanje, ki nima znakov brezobzirnosti," je dejal in dodal, da se takšno dejanje po eni izmed odločb vrhovnega sodišča ne more šteti kot znak kaznivega dejanja umora.

policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po oceni sodnega senata Kajfež kaznivo dejanje tudi sicer ni storil zgolj iz maščevanja, ker mu 38-letnica, s katero sta bila dolgoletna prijatelja in poslovna partnerja, ni vrnila okoli 25.0000 evrov, pač pa je dejanju botrovalo več drugih razlogov, ki so se sestavili v celoto. Končni sprožilec tega, da se ji je odločil vzeti življenje, je bil po mnenju senata ta, da je dokončno spoznal, da je njunega odnosa, ki sicer ni nikoli prerasel v intimnega in je več pomenil Kajfežu, dokončno konec.

Glede krivde za povzročitev splošne nevarnosti je sodnik izpostavil, da je Kajfež na 38-letnico streljal na terasi lokala v navzočnosti 20 ali 30 gostov lokala in to pri belem dnevu, pri čemer se je moral kot športni strelec zavedati, da se krogla lahko odbije in poškoduje ali ubije še katerega od njih.

Pri izreku kazni je sodišče po besedah sodnika imelo v uvidu, da ni vzel le življenja prijateljici, ki je bila na vrhuncu življenjskih moči, pač pa je vzel tudi mamo njenim otrokom in to v obdobju, ko jo najbolj potrebujejo. Kot oteževalno okoliščino mu je sodišče tudi štelo, da dejanja ni obžaloval, pa tudi to, da so dejanje videli številni ljudje, med njimi več otrok, kar jim je povzročilo travme. Med olajševalnimi okoliščinami je sodišče našlo le to, da pred tem še ni bil kaznovan. Sodba še ni pravnomočna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Žurnalček 06:47 20.april 2018.

    Zaslužil si je polno kazen za umor 15 let , za pištolo 1 leto in za streljanje 2 leti !

  • miki1234 08:34 19.april 2018.

    WTF eno leto se pizduni sodniški ukvarjajo s tako nebulozo ? "ni dokazov, da je šlo za brezobzirno maščevanje, ki je eden od znakov za kaznivo dejanje umora, pač pa da je šlo le za "običajno" maščevanje, ki je milejša ...prikaži večša oblika" Ubita je bila s pištolo pred pričami... kaj je tukaj sploh še treba razmišljat.

  • Lovebites 20:32 18.april 2018.

    Glede na njen drogeraski in promiskuitetni nacin zivljenja je bilo to pricakovano.Je bila vec zadeta kot prisebna,otroci pa v totalnem k.....Koka je igrala glavno vlogo v njenem zivljenju,za otroke in vse ostalo ji ni bilo mar.To je dejstvo .Tip pa ...prikaži več pa izpade posast,ker ga je drogerasica izmolzila.Sam kriv,ampak veliko si je upala.Shit happens.Za take zenske nimam usmiljenja,bi morala vsaj malo misliti na posledice.