Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Ljubljančan s pomagači preprodal 1,2 kilograma kokaina

stavka Anže Petkovšek
Kriminalisti so v sklopu mednarodne policijske akcije odvzeli prostost trem Ljubljančanom starim med 23 in 35 let, ki jih sumijo, da so skupaj s še sedmimi drugimi storilci preprodajali drogo.

Ljubljanski kriminalisti so osumljene na zaprosilo italijanskih varnostnih organov začeli spremljali meseca februarja 2015,  pri tem pa uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. 

Ugotovili so, da je glavni organizator 35-letni Ljubljančan organiziral mrežo preprodajalcev prepovedane droge kokain na območju Trsta, poleg tega pa tudi na območju Ljubljane, kjer so osumljeni prepovedano drogo preprodajali tudi končnim odjemalcem na ulici. 

Različnim preprodajalcem je prodal vsaj 1,2 kilograma kokaina in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70 tisoč evrov. 

Pogosto menjal telefone, šifriral komunikacijo 

Pri preiskavi so kriminalisti  ugotovili, da je organizator mreže preprodajalcev pri izvrševanju kaznivih dejanj deloval zelo samozaščitno. 

Kokain | Avtor: PU Kranj PU Kranj
Zelo pogosto je menjeval telefonske številke za komunikacijo s preprodajalci, uporabljal je šifrirano komunikacijo z osumljenimi glede količine prepovedane droge kakor tudi glede krajev srečanj. 

Prav z analizo te komunikacije je kriminalistom uspelo razvozlati vrsto, količine in ceno prepovedane droge ter odkriti osebe, ki so v trgovini s prepovedano drogo sodelovale. 

Pri desetih osumljenih opravili deset hišnih preiskav

V skupni policijski akciji 25. 11. 2015 je na območju policijskih uprav Ljubljane in Koper sodelovalo 32 kriminalistov, 14 policistov in policisti za specialistično uporabo psov za iskanje prepovedanih drog. 

Opravili so deset hišnih preiskav pri desetih osumljenih, od katerih so trem osebam odvzeli prostost in odredili pridržanje. 

V okviru hišnih preiskav so zasegli skupno 23 nabojev različnega kalibra, teleskopsko palico, mačeto, okoli 30 gramov prepovedane droge kokain, večjo količino anaboličnih izdelkov, mobitele, sim kartice, prenosne računalnike. 

Osumljeni do sedaj še niso bili obravnavani zaradi preprodaje prepovedane droge. 

Kriminalistično preiskavo je usmerjala državna tožilka iz Specializiranega davnega tožilstva Republike Slovenije, medtem ko je bila policijska preiskava koordinirana s strani Generalne policijske uprave, kjer so v sodelovanju s Policijsko upravo Koper skrbeli tudi za redno sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • h3o 22:37 14.december 2015.

    Ljubljanćan...

  • blueone 19:16 14.december 2015.

    Zapret pa ključ preč vržt!