Slovenija > Črna kronika
7226 ogledov

Luka Mesec spet na sodišču: bivšega šefa Domovinske lige označil za fašista

Luka Mesec in Dino Bauk D. M. Luka Mesec s svojim odvetnikom Dinom Baukom
Bernard Brščič je odškodninsko tožbo zaradi razžalitve že izgubil, a ni obupal, vložil je še kazensko.

Šestintridesetletni bivši koordinator Levice in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luka Mesec, si je jezo nekdanjega predsednika stranke Domovinska liga, ekonomista in občasnega publicista Bernarda Brščiča nakopal potem, ko ga je konec leta 2018 v državnem zboru in zatem še v televizijski oddaji označil za fašista.

Bernard Brščič | Avtor: D. M. Bernard Brščič D. M.
Pojasnil, kaj je pedrovanje

Devetinštiridesetletni Brščič je zoper Mesca zaradi razžalitve vložil dve tožbi, civilno in zasebno v kazenskem postopku. Civilno, v kateri je najprej zahteval 8.000 evrov odškodnine – znesek je kasneje znižal na štiri tisočake – in javno opravičilo v državnem zboru, je junija letos že izgubil.

Po mnenju sodnice Žive Sila je Mesec le izrazil vrednostno sodbo, s katero je opozoril na nevarno ideologijo, ki da jo je Brščič na družabnih omrežjih javno zagovarjal s svojimi ksenofobičnimi in nacionalističnimi stališči.

Na sodišču je Brščič med drugim povedal, da domovino in svodoljubje brani pred "sovražniki odprte družbe, totalitarci, komunisti in pred tistimi, ki se zavzemajo recimo za islamsko teokracijo, tistimi, ki se zavzemajo za ekstremno obliko političnega katolicizma".
Pojasnil je tudi svoje izjave na twitterju o homoseksualcih: "to je evolucijsko nestabilna strategija, kar pomeni, da če se populacija v zelo obsežnem delu začne obnašati homoseksualno, bo izumrla". Dopustil je tudi možnost, da je uporabil oznako peder: "Pedrovanje je neologizem, ki pomeni izvajanje homoseksualnih praks."

Zabloda levičarjev

V civilni tožbi je Brščič še razkril svoje mnenje o levičarjih: "Imajo praktično napačen pogled na človeško nrav. Izhajajo iz podmene, da smo ljudje angelska bitja. Prepričani so v to, da je možno družbo rekonstruirati na način, da pravi ljudje, ki imajo vizijo, pridejo na oblast. Rezultat so potem žrtve, arhipelag gulag, polja smrti zaradi levičarskega utopizma." Prav tako je znanstveno obrazložil izraz multikulti predro marksisti. "Gre za šolo kulturnega marksizma, natančneje, za deviacijo."

Potem, ko odškodnine očitno ne bo prejel, pa bi se danes na sodišču v Trbovljah moral začeti kazenski postopek zoper Mesca. A se ni: prišli so sicer Mesec, njegov pooblaščenec, odvetnik Dino Bauk, in tožnik Brščič, ni pa bilo njegove odvetnice, ker ni prejela vabila.

Napaka sodišča

"To je napaka sodišča," je priznal sodnik Vid Pavlica. Brščič je namreč že februarja na sodišče vložil pooblastilo za svojo odvetnico, a to ni prispelo v sodni spis trboveljskega sodišča. Pavlica je zato preložil obravnavo, čemur je Dino Bauk nasprotoval, ker "glede na to, da je Bernard Brščič tožnik, bi lahko sam obvestil svojo odvetnico."

Brščič je odgovoril, da ne pristaja na insinuacije, zunaj, pred sodiščem, pa na naša vprašanja ni hotel odgovarjati. Luka Mesec je, nasprotno, izjavil, da krivde ne priznava: "Fašist ni bila vrednostna sodba, ampak oznaka za delovanje Bernrda Brščiča, ki si jo je zaslužil s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Če se že organi pregona niso zganili, mora politika povedati, kaj je dopustno in kaj ne." Dodal je še, da v "javnem diskurzu nisem nikoli žaljiv".

Komentarjev 24
  • Plavi-mil 12:53 12.oktober 2023.

    Pa, da vidimo!!!!!! itak se že vnaprej ve rezultat, da je Lukec nedolžen, pravzaprav neprišteven, po sodničino.

  • Kmodri 15:49 09.oktober 2023.

    Naj mi kdo pojasni v članku uporabljeno besedo "svodolubje"!

  • tamara8 14:35 09.oktober 2023.

    Bernard ima v marsičem prav!