Slovenija > Črna kronika
58 ogledov

Maček: Samo zmotil sem se

Maček zatrjuje, da se ne izogiba sodišču, ter želi, da sodni proces steče in se Žurnal24 main
Branko Maček. Nisem morilec, bila je samo huda nesreča, pravi Maček, ki je oktobra predlani na štajerski avtocesti pijan z vožnjo v nasprotno smer povzročil smrt treh ljudi.

V enem redkih pogovorov z novinarji je Branko Maček za Slovenske novice povedal, da tragedijo, ki se je zgodila na štajerski avtocesti pri Arji vasi oktobra 2009, obžaluje, ve pa tudi, da poti nazaj ni. "Hudo je, da huje ne more biti," je dejal 47-letnik, ki se trenutno še vedno zdravi v psihiatrični bolnišnici, zato se sojenje proti njemu ne more nadaljevati.

"Nisem morilec in pošast, kot nekateri govorijo. Bila je samo huda nesreča, ki lahko doleti vsakogar. Da te v pravni državi obsodijo in razglasijo za morilca samo zato, ker sem se v dežju in megli zmotil za 50 metrov in zapeljal v nasprotno smer ceste. Alkohol je bil res prisoten, a to ne pomeni, da sem morilec. Vsi, ki vozimo po cestah, smo potencialni morilci. Vsem – tako meni kot trem mladim umrlim ljudem – se je zgodila tragična nesreča, splet okoliščin se je izšel tako, da so mrtvi, moje življenje pa uničeno," je za omenjeni časnik dejal Maček.

Plakat, arja vas, nesre%C4%8Da | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Spil tri steklenice penine
Kot je povedal, je večer pred nesrečo s prijateljem odšel na pijačo. Po navadi je popil kakšno pivo, tisti večer pa sta se odločila za penino in v približno štirih urah popila tri steklenice. "Moja velika napaka je, da sem se pozneje usedel za volan. Tistega meglenega in deževnega jutra sem se vozil proti avtocesti in videl dve ali tri table za dovoz, tam je veliko križišč. Žal sem namesto na desno zavil na levo, in to kakšnih 50 metrov prehitro. Na zečetku sploh nisem čutil, da je kaj narobe – menil sem, da se pač vozim po svojem pasu. Nekateri so me začeli svetlobno in zvočno opozarjati. Tudi sam sem dojel, da je nekaj narobe. Ko sem se vsega zavedal, sem iskal možnost, da bi se obrnil v pravilno smer. Naenkrat je nekaj počilo in vse je bilo v temi," trenutke, ki so povzročili smrt 24-letnika in njegovih 22-letnih sopotnic, podoživlja Maček.

Hudo je, da huje ne more biti.
Branko Maček

Da so zaradi njega umrli trije mladi ljudje, še ena sopotnica pa je bila poškodovana, mu je postalo jasno šele v bolnišnici, ko mu je to povedalo osebje. V njegovi krvi je bilo dva promila alkohola. Kot dodaja, je zaradi nesreče razmišljal o samomoru, a si je premislil zaradi svojega sina.

Grozi mu zapor
Mačku, ki mu obtožnica očita predrzno vožnjo, grozi do 12 let zapora in odvzem vozniškega dovoljenja. Sicer pa mu je žalsko okrajno sodišče do pravnomočnosti sodbe že pred časom prepovedalo tudi razpolaganje s premoženjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.