Slovenija > Črna kronika
34677 ogledov

Maja skoraj izkrvavela zaradi oblek, zabodel jo je migrant

nož kri Profimedia Fotografija je simbolična.
Dva brezdomca sta na ljubljanskem okrožnem sodišču razkrila ozadje krvavega napada Eritrejca Coca Filipa Faragale na Majo G. v ljubljanskem Plečnikovem podhodu.

Prebežnik iz Eritreje Coco Filip Faragala ima kljub šele 30 letom – čeprav jih kaže precej več – debel kriminalni dosje. Še nekaj strani mu bo dodal po lanskemu poskusu uboja brezdomke Maje G. v Plečnikovem podhodu v Ljubljani.

Coco Filip Faragala 14.4.2023 | Avtor: D. M. Coco Filip Faragala D. M.
Po očitkih okrožne državne tožilke Maje Ulčar je usodnega torka, 15. novembra, ob 17.35 v bližini dnevnega centra za brezdomce Majo najprej z roko udaril v obraz, jo zmerjal in pozival k pretepu, stekel stran, se nato vrnil in jo od zadaj zabodel v trebuh: "Zaradi poškodovane arterije je močno krvavela, njeno življenje je bilo v nevarnosti."

Dobil je batine

Kaj natančno se je dogajalo, sta na zadnji obravnavi pojasnjevala dva očividca, tudi brezdomca. "Poznam oba, Majo in Coca. Kregala sta se, ona mu je rekla, naj jo pusti pri miru in na se pobere. Saj se je, a je prišel nazaj in mahal okrog njenega trebuha z nekim predmetom, mogoče nožem ali žiletko. Zaklal jo je, da je bila vsa krvava. Coco je dobil batine, potem je spiz... Maji smo takoj pomagali," je iz pripora pričal Gregor L. in na vprašanje obrambe, ali je Maja kdaj provocirala, odgovoril pritrdilno: "Res zna znoreti, a tokrat ni bilo tako."

Njegovo izpoved je potrdila druga priča, Sebastijan M., ki ga je policija prisilno privedla. Maja in Faragala sta se menda sprla zaradi podarjenih oblačil, ki jih je on, kot že nekajkrat poprej, naložil v svoj voziček toliko, da jih za druge skoraj ni ostalo. "Pred dnevnim centrom smo čakali na večerjo, ona pa je iz njegovega vozička metala oblačila in vpila nanj, naj se pobere. Ubogal je, a zatem pritekel po stopnicah in jo zabodel. Najprej sem mislil, da jo je boksnil in tudi ona je rabila sekundo ali dve, da je ugotovila, kaj je naredil. Prasec me je zaštihal, je rekla."

Nož vihtel že v samskem domu

Faragala že ves čas vztraja, da takrat sploh ni bil v Plečnikovem podhodu, ampak na ambasadi Združenega kraljestva, kar da lahko potrdi varnostnik na vhodu, ki da ga je odslovil, ker je bilo že zaprto.

Kot smo poročali, je Afričan v Sloveniji že trinajst let, v tem času pa bil obsojen na dve leti zapora zaradi ropa, šest mesecev pogojnega aresta si je prislužil z nasilništvom, kri pa je prelival tudi že novembra 2017 v samskem domu v Savljah. Takrat se je priklopil na kabelsko televizijo enega od sostanovalcev, česar pa ni hotel plačati, razbil mu je televizor in telefon ter ga tako močno udaril, da mu je polomil nekaj reber. Lotil se je še enega soseda, ga s palico tolkel po glavi, zbil na tla, mu v oči porival prste in za povrh zabodel ter porezal z nožem. Obsodili so ga na eno leto in enajst mesecev zapora ter štiriletni izgon iz države.

Toda ostal je tukaj, saj so v njegovi domovini kršene človekove pravice in prezasedeni zapori, poleg tega ima status mednarodnega begunca zaradi političnih nazorov. Ne glede na to, kolikokrat bo še obsojen, smo v Sloveniji očitno obsojeni nanj.

Komentarjev 27
  • Avatar jezeran
    jezeran 18:21 28.november 2023.

    Ta naša država je preveč prizanesljiva do tujcev, vse takoj izgnat ob najmanjši malenkosti

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:43 28.november 2023.

    a sedaj veste zakaj ne bomo nikoli druga Švica...ker so zakone pisali v SDS !

  • Kmodri 15:21 28.november 2023.

    Je pač preizkušal svoje veščine...