Slovenija > Črna kronika
362 ogledov

Mama umrle deklice tokrat prišla na sodišče

Sanda Alibabić Saša Despot
Sanda Alibabić, ki je obtožena za smrt svoje hčere, je tokrat prišla na sodišče.

Na kranjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok za Sando Alibabić, ki je skupaj s partnerjem Mirzanom Jakupijem obtožena več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so julija lani pripeljale do smrti njene dveletne hčerke. Krivdo za očitana kazniva dejanja je Alibabićeva zavrnila. 

Alibabićeva, ki je od 3. julija v priporu, je danes le stopila pred sodnico, potem ko se 3. februarja predobravnavnega naroka ni udeležila. Obramba je takrat kot razlog za njeno odsotnost navedla njeno zdravstveno stanje, Alibabićeva je namreč noseča. 

Dojenček ne bo čakal na hodniku

Ginekologinja je presodila, da se je Alibabićeva sposobna udeležiti predobravnavnega naroka. Prav tako je ocenila, da bi se lahko v primeru normalnega poroda že teden po njem lahko udeležila sojenja, pri čemer bi vsako uro imela pol ure premora, v katerem bi se posvetila otroku.

Odvetnica Alibabićeve Darja Roblek je apelirala na sodišče, naj upošteva pravice mame in novorojenega otroka ter varovanje njunega zdravja. Izpostavila je, da gre predvsem za zaščito otroka, zato je predlagala postavitev izvedenca pediatra, ki bi o tem podal svoje mnenje. 

Sodnica bo glavno obravnavo razpisala po porodu in šele nato razmišljala o tem, kako bo potekalo sojenje. Nikakor pa ne bo tako, da bi novorojenček mamo čakal na hodniku sodišča. 

Kaj bo z otrokom?

Roblekova je poudarila, da se odpira tudi vprašanje bivanja otroka z mamo v času pripora. To bi namreč bil prvi tak primer. Roblekova je dodala, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij sicer določa maksimalno eno leto matere z otrokom v zaporu, pravilnik o izvrševanju pripora pa ne. Možno pa je, da bi določila glede zapora uporabili tudi pri priporu. 

Roblekova, ki Alibabićevo zastopa po uradni dolžnosti, bo sicer predlagala odpravo pripora ali pa hišni pripor. Ta bi potekal v varstveni hiši, saj Alibabićeva trenutno nima rešenega stanovanjskega problema. Z njo je v stikih tudi pristojni center za socialno delo, ki bo ukrepal v skladu z zakonom, kar lahko pomeni tudi odvzem otroka.

Ob tem Roblekova opozarja, da velja načelo domnevne nedolžnosti. "Ne vemo, ali je Alibabićeva sploh karkoli napačnega storila. Vzgojila je tri otroke in vsi so povedali, da je imela mama lep odnos do njih. Ni razloga, da bi že vnaprej rekli, da bo nekaj narobe," je poudarila Roblekova, ki je na glavni obravnavi kot ključne priče predlagala tudi neposredno zaslišanje otrok z namenom osvetlitve materinega odnosa do njih in do pokojne dveletne hčere.

Roblekova je predlagala izločitev javnosti, ko bodo obravnavane družinske in zdravstvene razmere otrok in obtožencev, ter postavitev izvedencev psihologa in psihiatra v zvezi z okoliščinami obtožene, ki bi utegnile vplivati na njeno sposobnost razumevanja in obvladovanja. "Tako bi se ugotovile določene stvari, na katere je že opozoril psiholog," je razložila Roblekova.

Grozi jima več let zapora

Tožilstvo Alibabićevi in Jakupiju očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje, šest kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kazniva dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, posebno hude telesne poškodbe in posebno hude telesne poškodbe s smrtno posledico. Za najhujše kaznivo dejanje je predpisana kazen od treh do 15 let zapora. 

Spomnimo, Slovenijo je julija lani pretresla smrt dveletne deklice, ki je zaradi hudih poškodb umrla v ljubljanskem kliničnem centru. Deklica naj bi imela zlomljeno ključnico, več reber, zlomljeno nogo in počeno lobanjo. Poleg tega pa še več zaceljenih, a nezdravljenih zlomov. 

Komentarjev 21
  • smejka 23:04 16.februar 2017.

    Uradno je mama in tako morajo zapisati...osebnih mnenj pač ne smejo, sicer menim bi bil ta članek precej drugačen.

  • mph 07:24 16.februar 2017.

    Absolutno, ker kar je znanega, je predvsem on maltretiral otroka .... kar bi bilo s takim za naredit žal zakoni naše civilizacije (ki bo sama sebi grobar) ne predvidevajo. Za takšne izmečke bi morali aplicirat zakone izpred tisoč ali par tisoč let nazaj.

  • Omega_v6 19:03 15.februar 2017.

    Kako ona ni kriva?? Vsaka žival z življenjem brani lasten naraščaj! Le ta le ta (nesmem napisat,ker me bo izbrisal) je gledala kako ubija NJENEGA otroka Albanec!!