Slovenija > Črna kronika
217 ogledov

Mama za dekličino smrt okrivila partnerja, ta je zanikal, da bi deklico tepel

Sanda Alibabić Saša Despot
Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki sta obtožena, da naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dvoletno deklico, da je umrla. Po poročanju STA je mama deklice za dejanje okrivila partnerja, ta je to zanikal.

Na današnjem sojenju mami in očimu zaradi smrti dvoletnice, ki je umrla zaradi posledic hudih poškodb, je mama po po poročanju STA najprej zanikala vedenje o poškodbah, kasneje pa je na vprašanja odvetnikov povedala, da se je vedenje partnerja do deklice v zadnjih mesecih močno spremenilo. Da jo je sovražil ter poškodoval. Vendar pa sama ni ukrepala, ker se ga je bala.

Mirzan Jakupi pa je obtožbe, da je deklico tepel in zanemarjal, zavrnil. "Zavedal pa sem se svoje odgovornosti in da za tega otroka ne moreva poskrbeti. Zato sem partnerko sedem mesecev prosil, naj gre otrok iz tega stanovanja, naj ga da očetu ali naprej," je v svoj zagovor po navedbah STA povedal obdolženi, ki je še pojasnil, da onadva nista mogla zagotoviti celodnevne skrbi za deklico, saj sta hodila v službo, zaradi finančnih težav pa je tudi nista mogla dati v vrtec.

V petek, ko je bila deklica ves dan sama doma, so po besedah Jakupija še skupaj večerjali. Ko je morala spat, pa se je deklica uprla in se z glavo udarjala ob tla in radiator. Zjutraj v soboto jo je še nahranil, nato je šel spat, okoli 11. ure pa jo je našel negibno in bledo.

Svoj zagovor bo Jakupi nadaljeval predvidoma v petek, ko se bo obravnava na kranjskem sodišču nadaljevala.

Tožilstvo: Deklico puščala samo zaprto v stanovanju, nista ji dajala dovolj hrane, opustila sta tudi skrb za njeno higieno

Tožilstvo obema, Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje, šest kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kazniva dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, posebno hude telesne poškodbe in posebno hude telesne poškodbe s smrtno posledico. Po navedbah tožilke sta obtožena od januarja do julija 2016 deklico puščala samo zaprto v stanovanju, nista ji dajala dovolj hrane, opustila sta tudi skrb za njeno higieno, povzročila sta ji več poškodb in je kljub slabemu stanju nista peljala k zdravniku.

Spomnimo, Slovenijo je julija lani pretresla smrt dveletne deklice, ki je zaradi hudih poškodb umrla v ljubljanskem kliničnem centru. Deklica naj bi imela zlomljeno ključnico, več reber, zlomljeno nogo in počeno lobanjo. Poleg tega pa še več zaceljenih, a nezdravljenih zlomov.

Oba sta od 3. julija v priporu, jeseniški center za socialno delo pa je Sandi Alibabić v tem času odvzel novorojenčka. CSD je ugotovil, da "obstaja visoka stopnja ogroženosti za zdravje in varnost otroka."

Komentarjev 13