Slovenija > Črna kronika
122653 ogledov

Mami ni mogel vrniti klica, ustrelili so ga v glavo in srce

Andrej Kirbiš-umor sobotainfo.com
Umor 39-letnega Kidričana Andreja Kirbiša naj bi, tako obtožnica, naročil njegov dolžnik Kristijan Slodnjak iz Polenšaka.

Truplo 39-letnega Andreja Kirbiša iz Kidričevega, ki se je ukvarjal s preprodajo avtomobilov in posojanjem denarja, je 17. februarja lani pozno zvečer našel občan. Ležalo je ob volkswagnu touranu, parkiranem na makadamski poti k spomeniku NOB v Mostju pri Juršincih. Za podjetnika so bili usodni trije streli v glavo in srce, morilec naj bi uporabil pištolo crvena zastava 57 ali ruskega tokareva.

Kristijan Slodnjak | Avtor: Večer Kristijan Slodnjak (levo) z odvetnikom Andrejem Kacem Večer
Firma v stečaj

Čeprav slabo leto in pol po hladnokrvnem umoru še ni znano, kdo je pritiskal na petelina, so kriminalisti že kmalu aretirali 38-letnega Kristijana Slodnjaka, lastnika zavarovalnice Slofin v stečaju. Ta si je že leta 2016 od Kirbiša izposodil denar in v zameno pristal na visoke obresti, z vračili pa zaostajal, sploh ker mu posel ni šel dobro od rok. Z likvidacijo posojilodajalca bi se torej znebil visokega dolga, je prepričano tožilstvo.

Usodnega dne ob devetih zvečer naj bi se Slodnjak dogovoril s Kirbišem, da mu vrne nekaj denarja, toda na sestanek v Mostju ga ni bilo, ker je v Benediktu sklepal zavarovanje pri neki stranki. Preiskovalci so prepričani, da si je tako zagotovil alibi.

Minuli petek je na okrožnem sodišču na Ptuju pričala Pavla Kirbiš. Z mlajšim sinom se je na kratko slišala okrog pol sedmih zvečer, takrat ji je dejal, da jo bo poklical nazaj, a je ni, jo je pa ob pol štirih zjutraj znanec obvestil, da je mrtev. "Klicala sem na 113, kjer mi niso hoteli dati podatkov z obrazložitvijo, da ne morejo vedeti, s kom govorijo. Poklicala sem še drugič in tretjič, takrat mi je policist rekel, da bodo poslali reševalce k meni. Nisem jih čakala, sedla sem v avto in se odpeljala k starejšemu sinu v Majšperk. Ko je tja prišla tudi policija, jim je sin povedal, da že ve, kaj se je zgodilo,"  je po poročanju Večera Kirbiševa povedala sodnici Bernardi Galun.

V preteklosti kadil travo

Obramba – Slodnjaka, ki se zagovarja z molkom, brani odvetnik Andrej Kac – skuša že ves čas dokazati, da je imel Kirbiš več dolžnikov, in da je bil sumljivega slovesa, celo član hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z drogo, a je to zavrnil že glavni preiskovalec umora Marko Vehovar. Pavla Kirbiš je kljub temu morala odgovarjati na tovrstna vprašanja, denimo, če je njen sin užival mamila: "Ne bom si zatiskala oči, v preteklosti je kadil travo." Mimogrede, obdukcija je pokazala, da pred smrtjo ni užival ne droge in ne alkohola.

Ker je Slodnjak v hišnem priporu, se sojenje nadaljuje tudi med sodnimi počitnicami. V ponedeljek je tako pričal mariborski odvetnik Simon Dolinšek, ki je Kirbiša videl še dobre pol ure pred smrtjo. Kidričanu, ki je bil njegova stranka, je sestavljal predvsem ugovore na obvestila o cestnoprometnih prekrških, 17. februarja pa sta se dobila zaradi predkazenskega postopka, v katerem se je znašel zaradi groženj policistu, ki ga je ustavil med vožnjo. Kirbiš je Dolinšku sicer zagotovil, da možu postave ni grozil, ampak le rekel, da bo z njim rešil po svoje. To naj bi pomenilo, tako odvetnik, da bo policistovi ženi razkril, da jo mož vara z neko natakarico.

Tistega večera je Kirbiš  povedal Dolinšku, da ima ob 21. uri sestanek, ne pa tudi, s kom. Še isto noč so ga klicali policisti: "Vprašali so me, ali sem odvetnik od Kirbiša in če se lahko dobimo. Povabil sem jih k sebi, ob njihovem prihodu jih sploh nisem razumel, kdo je mrtev. Ko sem izvedel, da Andrej, sem bil pretresen in jih povabil v hišo. Nudil sem jim vse informacije, ki sem jih imel."

Komentarjev 2
  • Kmodri 16:09 19.julij 2023.

    Pogosto je tožilstvo nesposobno! Da ne omenjam delo kriminalistične policije! Nešteto krat videno!

  • atamama 13:52 19.julij 2023.

    Sicer nisem spremljal v detalje vendar mi celotna zadeva diši po končanju tako kot v primeru Makoter, Tekavčevo ali pa kemijski inštitut. Preiskovalci in tožilci so dobili sled za glodanje nikakor pa ne gredo/nočejo v širino. Spomnim se v času ...prikaži več primera M. kako so se širile govorice o dveh ''neustavljivih'' bratih, ki jim nihče nič ne more. Kriminal enega zavarovan s službo drugega. Pa tudi Tekavčevo, ljudje so videli, vedeli ampak strah je povedat. In sodni procesi zameglijo sledi do resnice.