Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Mamilaši ob milijon evrov

slovenija 09.11.10 predstavitev policijskih postopkov, policija, nadzor psihofiz
1/7
Nik Rovan
Policija v sodelovanju s kolegi iz tujine razbila združbo, ki je preprodajala droge. Zasegli več kot 70 kiloegramov različne droge. Priprtih 14 oseb.

Zaključek obsežne mednarodne kriminalistične preiskave – skupno zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog. Identificirali 36 osumljencev, osem slovenskih državljanov.

Včeraj zjutraj se je sklenila obsežna, večmesečna, mednarodna kriminalistična preiskava. Sodelovali so varnostni organi Slovenije, Nemčije, Avstrije, Švice, Kosova, Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegovine ter agencija Europol. 

Razdeljene naloge

Začela se je novembra lani na pobudo italijanskih varnostnih organov – ti so opozorili na 39-letnega Slovenca z območja Nove Gorice, ki se je ukvarjal s preprodajo manjših količin droge, vendar pa je sodeloval s široko organiziranim krogom slovenskih, hrvaških in kosovskih državljanov. "Ti so imeli organizirano razvejano tihotapsko mrežo za dobavo večjih količin konoplje, heroina in kokaina na relaciji Albanija – Kosovo – Srbija – Hrvaška – Slovenija - Avstrija – Nemčija – Švica. V preiskavi je bilo skupno identificiranih kar 36 osumljencev, in sicer osem slovenskih državljanov, en hrvaški državljan, enajst kosovskih državljanov, trije avstrijski državljani, dva nemška državljana, trije državljani Italije, sedem državljanov Srbije in en državljan Romunije," so sporočili s policije.

Slovenski, srbski in hrvaški osumljenci so skrbeli predvsem za logistično podporo tihotapljenju, avstrijski, italijanski in nemški državljani so kupovali večje količine droge, kosovski državljani pa so bili zadolženi za organizacijo tihotapstva in nadaljnjo prodajo.

Med preiskavo so prijeli več kurirjev in kupcev v različnih državah, skupno so zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog, in sicer 10,7 kg heroina, 60 kg konoplje in 331 g kokaina. Po ocenah bi na črnem trgu ob prodaji te zasežene droge lahko zaslužili med  500.000 in 700.000 evrov, v primeru prodaje na drobno pa tudi do en milijon evrov.

Koprski kriminalisti so vložili kazensko ovadbo zoper 31 osumljenih, ki jim skupno očita 19 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajanjem mamil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.