Slovenija > Črna kronika
32811 ogledov

Mamo šestih otrok umoril s palico

Muhabi Gashi D. M.
Muhabija Gashija so danes na okrožnem sodišču v Krškem za smrt partnerke Amande Černe obsodili na 22 let zapora, enotna kazen, v katero je vključena še preklicana pogojna zaradi nasilja v družini, pa je 23 let in tri mesece.

Prvega februarja lani se je takrat 47-letni Muhabi Gashi skupaj z mladoletnimi otroki pripeljal na policijsko postajo v Sevnici in povedal, da 41-letna partnerka Amanda Černe leži mrtva doma v zaselku Lisce na Razborju, kamor so se priselili pred petimi leti.

Kot je obtoženec, po rodu s Kosova, povedal na prejšnjih obravnavah, je bilo po prihodu v nov kraj najprej vse v redu, veliko da je pomagal sosedom pri zidarskih opravilih in oni njemu, čez eno leto pa da so se začele težave z enim od njih. "Amanda mi je povedala, da večkrat pride do nje, ko me ni doma, jo maltretira in nagovarja k spolnim odnosom ter ji grozi, če ga ne uboga. Vse to je tudi zapisala v pismu. Rekla je, da bo sama uredila, vendar se to ni nehalo," je izjavil po poročanju Dnevnika.

Po rokah, nogah, glavi

Usodnega torka naj bi Gashi vstal ob šestih zjutraj, zbudil otroke, nato pa opazil prasko na Amandinem čelu. Po njegovih besedah mu je pojasnila, da je ponoči spet prišel sosed in je morala iti z njim, tudi tepel da jo je: "Skuhal sem kavo in dve uri sva se v kuhinji pogovarjala, kaj bova naredila. Zmenila sva se, da bi prijavila na policijo, pa je rekla, da nima smisla. Bil sem jezen, vse skupaj je trajalo že štiri leta in nisem vedel, kako bi to rešil. S tem nisem mogel več živeti, tudi otroci so se bali soseda. Zato sem jo začel tepsti s palico, tepel sem jo po rokah, nogah, glavi. Obljubila mi je, da se bo to nehalo in da me bo naslednjič zbudila, če bo sosed ponoči spet prišel. Medtem so bili otroci v sosednji sobi."

Okoli enih popoldne, je nadaljeval Gashi, je odšla v kopalnico, njegov predlog, da pokliče zdravnika, naj bi zavrnila. Ker je dolgo ni bilo nazaj v kuhinjo, je menda sin preveril, kaj je z njo. Videl je, da ne diha.

Pretepel tasta

Na sodišču so se nato zvrstili različni izvedenci in priče, med njimi tudi prej omenjeni sosed: "Večkrat sem jim kaj pomagal pri hiši, jim napeljal elektriko, posodil denar, da so imeli za hrano. Potem pa sem ugotovil, da vsakega, ki si je z njimi bolj blizu, obtožijo maltretiranja in posiljevanja. Povedal sem jim, da jih bom prijavil, če ne prenehajo s temi lažmi."

Gashi je maltretiranja Amande obtožil tudi njenega očeta ter ga pretepel. Zaradi tega in nasilja v družini je bil predlani na kranjskem sodišču obsojen na pogojno kazen leto in šest mesecev zapora, ki so jo zaradi vnovičnega kaznivega dejanja preklicali.

Izvedenec sodne medicine Gregor Haring je na truplu žrtve odkril številne stare in sveže poškodbe, nekatere so se prekrivale. Novih zato ni bilo mogoče prešteti: "Zagotovo pa jih je bilo zelo veliko, samo v ledvenem predelu hrbta enajst. Udarci so morali biti siloviti, saj so povzročili zlome kosti in druge notranje poškodbe. Ko je bila pri zavesti, je prav gotovo čutila hude bolečine."

Ugotovljeno je bilo, da je Amanda v hudih bolečinah umirala več ur, poškodbe pa, da niso bile povzročene z leseno palico za burek, kot je trdil Gashi, ampak kovinsko.

Amanda se mu je podrejala

Danes je pred sodnico Cvetko Ogorevc Sotelšek svoje mnenje predstavila še izvedenka psihiatrije Maja Rus Makovec. Iz njega izhaja da ima Gashi osebnostno motnjo, je narcisoiden, njegov način razmišljanja pa arhaično-maničen. Živi v svojem zaprtem krogu, ki ga dobro nadzoruje, tudi v družinskem je imel vodilno vlogo. V svoji prejšnji družini ni zmogel oblikovati nadzora, ga je pa v naslednji. K temu je pripomogla tudi žrtev, ki je z njim vzpostavila simbiotičen odnos. "Kritičnega dne je šlo za discipliniranje soproge, da bi spoznala svoje neprimerno vedenje," je povedala Rus Makovčeva in dodala, da je ni imel namen ubiti, ker jo je močno potreboval, da mu je podrejena. 

Tožilka Mateja Roguljič je v zaključnih besedah vztrajala, da se je Gashi zavedal, da lahko Amando ubije, vendar mu je bilo vseeno, tudi zdravniške pomoči ni poklical. Predlagala je 25 let zapora.

Po besedah odvetnice po uradni dolžnosti Albine Krulc pa kaznivo dejanje umora na grozovit način ni bilo dokazano, izkazano je lahko le prizadejanje posebno hude telesne poškodbe, ki je imelo za posledico smrt.

Kazen se mu zdi previsoka

Zadnji je spregovoril Gashi: "Žal mi je, nisem hotel, da se konča na tak način. Žena je bila 17 let žrtev očeta, tudi pretepena, pa tega ni hotela prijaviti. Tepel jo je, ker je meni hotel delati probleme. To je povedala tudi na sodišču v Kranju."

Višina kazni ga je očitno pretresla: "Ne strinjam se z njo. V priporu je človek, ki je s sekiro ubil ženo, pa je dobil 15 let."

Pripor so mu podaljšali zaradi ponovitvene nevarnosti, stroškov postopka pa oprostili. Skrb za otroke je po tragediji prevzela sevniška enota centra za socialno delo Posavje in jim našli dve rejniški družini.

Komentarjev 22
  • alen04 07:57 23.marec 2023.

    Ne razumem čemu se uvaža to golazen kamelojebarsko. In Mesec bi naše penzije reševal s temi psihopati??? Kaj smo tako zelo slabega storili, da sploh moramo gledati te sociopate v naši deželi??? Pa kaj vam je vlada???? Ni čudno, da ...prikaži veča se izseljevanje nas, tukaj rojenih povečuje.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:29 23.marec 2023.

    Zakaj Slovenija nima selekcije za bivanje v Sloveniji. Zakaj tujcem vsako leto ne podaljšate in preverite bivanja, dela, obnašanja, jezik, policijo ? V Švici vsako leto preverijo tujce in družino. Bivanje, delo,status, sosedje,delodajalec,socialna služba,policija, vsi morajo dati soglasje za dovoljenje ...prikaži več za eno leto bivanja.

  • sandi76 20:43 22.marec 2023.

    Integracija deluje !