Slovenija > Črna kronika
40480 ogledov

Maribor: Lastno hčer prodal za 15.000 evrov, bila je sužnja 10-članske družine

Poroka Profimedia Fotografija je simbolična.
Sojenje Nevzatu Bislimiju se ni začelo niti prejšnji četrtek, slabih pet let po smrtni prometni nesreči, ki jo je povzročil. Menda ima hude težave s srcem.

Mariborčan romskega porekla Nevzat Bislimi in njegova žena Nafija sta leta 2014 hčerko, ki ji je še nekaj mesecev manjkalo do polnoletnosti, prodala v Italijo. Razlog tiči v očitni tradiciji te etnične manjšine: dogovorila sta ji poroko. Družina iz Brescie v Lombardiji je zanjo menda odštela 15.000 evrov.

Nevzat Bislimi | Avtor: Večer Nevzata Bislimija boli srce. Večer
Sužnja desetčlanske družine

Dekle, ki se ni strinjalo, da so ji izbrali ženina, poleg tega pa je bila tudi zaljubljena v drugega fanta, je pri naših zahodnih sosedih menda pristala v peklu. Bila naj bi sužnja desetčlanske družine, ki je ni niti prijavila oblastem, odvzeli pa so ji dokumente. Čeprav je kronično bolna, je niso vozili k zdravniku. Ko je v skladu z romskimi običaji mesec dni po poroki obiskala starše, jim je zaman skušala dopovedati, da noče nazaj. V osebni stiski je nazadnje poiskala pomoč na centru za socialno delo. Toda v kriznem centru, kjer so jo namestili, ni imela miru. Starši so jo našli in jo tudi z grožnjami prepričevali, naj se vrne v Italijo. Uslužbenci v kriznem centru so zato ukrepali in zakonca Bislimi naznanili policiji.

Delala sta v splošno korist

Na mariborskem okrožnem sodišču sta bila leta 2018 oba obsojena zaradi trgovine z ljudmi, Nevzat na dve leti zapora, ki ju je lahko odslužil s 1440 urami dela v splošno korist, Nafija pa na leto dni aresta oziroma 720 ur dela v splošno korist. Za takšno kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen do 15 let zapora.

Če bi Nevzat moral za rešetke, bi bil njegov prijatelj, 30-letni srbski državljan z začasnim bivališčem v Miklavžu na Dravskem polju, še vedno živ. Ali pa tudi ne – Bislimi je bil, vse kaže, tempirana bomba, ki bi lahko kadar koli povzročil prometno nesrečo. Tistega 23. decembra 2019 je namreč za volan peugeota z registrskimi tablicami drugega vozila sedel vinjen in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. V avtu sta bila z njim ob Srbu še dva znanca, stara 15 in 21 let. Ko je veliko prehitro pripeljal na Ptujsko cesto, ni ustavil pred rdečo lučjo na semaforju in treščil v teslo, ki jo je vozil 68-letni Mariborčan.

Čaka na operacijo

Srbski sovoznik je umrl, ostali trije so bili hudo poškodovani. Bislimiju za nevarno vožnjo v cestnem prometu s smrtnim izidom grozi do 12 let zapora, a sojenje se nikakor ne začne. Tožilstvo mu je v preteklosti že ponudilo tri leta in pol aresta, če prizna krivdo, a je takrat moral o predlogu razmisliti, potem pa preložitev narokov najbrž ni štel nihče več. Izostanke je opravičeval bodisi z boleznijo bodisi s smrtjo v družini.

Minuli četrtek je prišel na sodišče, a sodnik Gregor Pograjc obravnave kljub temu ni mogel začeti. Bislimi se je držal srce, njegova zagovornica, odvetnica Milena Prelog, pa je pojasnila, da je doživel že dva infarkta in čaka na operacijo. Iz dokumentacije mariborskega Kliničnega centra, ki jo je predložila sodišču, ni razviden datum posega, le, da je naročen na specialistični pregled, toda sodnik Pograjc je zaključil, da  ima "zvezane roke""Še danes bom v UKC Maribor opravil poizvedbe. Če datuma za operacijo ni, bom postavil izvedenca."

Komentarjev 24
  • bobubob 20:01 27.maj 2024.

    Mar res nihče ne vidi obogatitve našega kulturnega prostora z drugačno kulturo, še dodatno zakonsko varovano in posebej dragoceno?

  • kapljač 19:16 27.maj 2024.

    Cigo se dela norca iz civilizacije

  • Avatar lopov
    lopov 14:31 27.maj 2024.

    v arest samico z njim... kako zdravje.. izgovor.... zakon je za vse isti....