Slovenija > Črna kronika
230 ogledov

Marihuana: odkrili največji laboratorij

marihuana, laboratorij, Litija
1/4
Žurnal24 main
Policijske uprave Ljubljana so v bližini Litije odkrile in zasegle enega največjih domačih laboratorijev za gojenje marihuane na tem območju doslej.

Laboratorij so konec septembra odkrili v okviru opravljanja dveh hišnih preiskav v zvezi s sumom kaznivega dejanja proizvodnje in prometa z mamili. Eno hišno preiskavo so po besedah komandirja Policijske postaje Litija Marjana Turnška opravili v nekem stanovanju v Ljubljani, drugo pa v stanovanjski hiši v okolici Litije.

Fotografije laboratorija si oglejte v GALERIJI.
Po odkritju so tudi odvzeli prostost moškima, starima 35 in 39 let. Enega od njiju so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Zaradi kaznivega dejanja proizvodnje in prometa z mamili je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let zapora. Moška pred tem nista bila kazensko ovadena.

 

En del preiskave sicer še poteka, so pa policisti v obeh hišnih preiskavah poleg laboratorija našli in zasegli tudi določeno dokumentacijo ter denar.

Kot je razložil Turnšek, se je "profesionalni laboratorij" raztezal na 250 kvadratnih metrih površine v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Kletni prostor, v celoti zgrajen pod zemljo, in tako skrit pred radovednimi pogledi, je bil večji od prostorov v zgornji nadstropjih in posebno urejen za gojenje marihuane oziroma tako imenovanega skanka.


Prostor je bil dodatno osvetljen, prezračevan ter opremljen z napravami za uravnavanje temperature. Za gojenje 608 sadik konoplje, kolikor so jih zasegli, so uporabljali namakalni sistem, umetna gnojila in tudi dizelski agregat. Po ocenah Turnška je potrebno v izgradnjo takega laboratorija vložiti vsaj 50 tisoč evrov.

Policisti so izračunali, da bi 608 sadik konoplje obrodilo 24 kilogramov marihuane, kar bi na črnem trgu prineslo 96 tisoč evrov. En ciklus gojenja sicer traja približno štiri mesece. Glede na velikost zaseženega laboratorija gre po besedah Adlešičeve za velikega dobavitelja marihuane. Hkrati je razložila, da je sicer večina marihuane, prodane na domačem trgu, tudi proizvedena v Sloveniji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.