Slovenija > Črna kronika
18123 ogledov

Marsel izkrvavel, morilec se ničesar ne spomni

Marsel Habjanič Osebni arhiv Marsel Habjanič
Današnji predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Murski Soboti zoper državljana Bosne in Hercegovine Damirja Softića je bil preložen. Prevzeli ga bodo psihiatri.

Motiv za krvavi umor v večstanovanjski hiši v Slomškovi ulici blizu avtobusne postaje v Murski Soboti, ki se je zgodil v nedeljo, 5. februarja letos, ostaja neznan tudi po za danes razpisanem predobravnavnem naroku pred sodnikom Stanislavom Jugom na okrožnem sodišču v Murski Soboti.

Damir Softić | Avtor: Damir Softić
Kot je znano sta se sprla 49-letni Damir Softić iz Tuzle in 26-letni Marsel Habjanič iz Kroga, tako rekoč soseda, ki pa se niti nista dobro poznala, morda le bežno srečevala na stopnišču. Konec koncev se je tudi Softić, ki je v Prekmurju na začasnem delu v enem od gradbenih podjetij, šele pred nedavnim naselil v bloku.

Marsel Habjanič- umor | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com
Po prepiru še nož

Po besednem prepiru sta se menda stepla - prič ni bilo - nazadnje pa je bil uporabljen še nož, na katerem je bila kri obeh. "Danes ob 18.30 smo bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o dogodku na območju centra mesta, v katerem je bila med pretepom poškodovana ena oseba. Moški, ki je bil huje poškodovan, je kmalu zatem zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Policisti in kriminalisti so kraj takoj zavarovali in začeli izvajati prve nujne ukrepe za izsleditev storilca. Malo pred 19. uro je bil v Murski Soboti izsleden drugi udeleženec in bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico," je takrat sporočila Suzana Rauš s tamkajšnje policijske uprave.

Softić naj bi Habjaniča zabodel kar 39-krat, njegove rane pa niso bile hude, saj so ga hitro odpustili iz mariborskega Kliničnega centra. Pred preiskovalnim sodnikom se ni zagovarjal, menda je le dejal, da se dogodka ne spominja. Seveda je pristal v priporu.

Čakajo na izvedeniško mnenje

Prejšnji mesec vložene obtožnice za umor na  grozovit ali zahrbten način tožilec Matej Kučan danes ni predstavil. Softićev zagovornik, odvetnik Peter Kobentar, je namreč zahteval, da se narok prestavi, ker še ni končano izvedeniško mnenje, v kakšnem duševnem stanju je bil njegov klient pred in med umorom, zato se o krivdi ne more in ne bo izrekel. Zanj je predlagal opazovanje na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor, s čimer sta se strinjala tudi tožilec Kučan in sodnik Jug.

Utegne se celo zgoditi, da bo Softić, ki ga prej še niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, spoznan za neprištevnega in bo zoper njega odrejen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki lahko traja največ pet let, temu pa bi sledil izgon iz države.

O nečaku napisala knjigo

Kmalu po krvavem umoru se je na družbenem omrežju s čustvenim zapisom, namenjenem domnevnemu morilcu, oglasila Marselova teta Sandra Habjanič, etnologinja, umetnostna zgodovinarka in podjetnica: "Nepojmljiv in grozen je moral biti tvoj bes. Neznosen je moral biti tvoj gnev, da si se spravil na skoraj pol mlajšega, manjšega in lažjega, nič krivega in popolnoma nič slabega slutečega človeka. Obupno temna je morala biti neustavljiva sila, s katero si raztreščil Marselova zaklenjena vrata in vdrl v njegov tih, miren svet. Je moj nečak tedaj morda spal?"

O svojem dragem nečaku je napisala tudi knjigo: "V zadnjih tednih, ki so bili najhujši, najdaljši in najtežji v mojem življenju, sem o Marselu napisala knjigo. O tem, kako sem ga poznala in videla jaz ter o tem, kaj sva doživljala. Pisala sem o tem, kako razmišljava, pa o tem, kar sva se pogovarjala - pred in po njegovi smrti (danes ob 18.30 bo minilo točno 42 dni…). Pišem o agoniji zadnjih tednov, ki bi jih, če bi mi dva dni po pogrebu Marsel ne naročil, da napišem knjigo, verjetno ne preživela. Knjiga mi je rešila življenje. In družino. Je moja izpoved in moja spoved. So moji spomini in moji upi. Bila je moja terapija in nemalokrat edina lučka, ki me je vodila skozi šestedensko nočno moro, neskončno bedenje, blodnjo in temo."

Po današnjem predobravnavnem naroku smo jo poklicali. Pogovora ni zmogla, premagale so jo solze, lahko nam je poslala le Marselovo fotografijo, ki naj bo objavljena. Damir Softić je njej in celi družini za zmeraj zaznamoval življenje.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 07:59 12.avgust 2023.

    Ja, najlažje pa je nekomu trditi , da se "ne spominja", ... zato vsakega takega priklopiti na Detektor Laži, ali pa naj se mu Avtomatsko obesi krivda !!! ! !!! Amen !!! ! !!!