Slovenija > Črna kronika
10134 ogledov

Med najbolj iskanimi evropskimi kriminalci dva Slovenca

Radomir Cvijanović Europol/Zajem zaslona
Evropski policijski urad, bolj znan kot Europol, je objavil ažuriran seznam najbolj iskanih kriminalcev na stari celini. Med njimi sta tudi dva Slovenca, Radomir Cvijanović naj bi bil vpleten v rop sefov banke SKB, Mladen Samardžija pa član Kavaškega klana.

Roparji so v Centralno depotno hišo banke SKB v Ljubljani vdrli v noči na dan mrtvih, 1. novembra 2005. Nekaj po deveti zvečer sta tamkajšnjemu varnostniku dva moška, eden od njiju naj bi bil 38-letni Radomir Cvijanović, napovedala svoj obisk in po prihodu na kodnem čitalcu odtipkala geslo enega od najemnikov sefa.

Radomir Cvijanović | Avtor: Europol/Zajem zaslona Europol/Zajem zaslona

Ko so se odprla vrata v naslednji prostor trezorja, sta izvlekla plastične puške znamke Heckler&Koch, varnostnikoma ukazala, da ležeta na trebuh, ju zvezala s samolepilnim trakom in v notranjost spustila še ostale člane roparske skupine, ki so se v podzemno garažo pripeljali s kombijem z oznakami čistilnega servisa.

Vlamljali kar sedem ur

Za vdiranje v sefe z varilnimi aparati so si vzeli kar sedem ur. Izpraznili so jih 428 od vsega skupaj 4900, nakaradeno robo naložili v kombi, iz sobe varnostnikov vzeli še ključe kie sephie in se odpeljali. Kombi, ki je bil dobrih deset dni prej ukraden na parkirišču na Viču, so zažgali v opuščenem kamnolomu na Orlah, kio so našli na Dolenjski cesti pod nadvozom avtoceste.

Preiskava ropa, s katerim naj bi storilci povzročili za 32 milijonov evrov škode – tožilstvo je to vsoto kasneje znižalo na najmanj 16,8 milijona – je trajala dolgo, obsodili pa so samo dvojico. Sašo Nose, v času dogodka eden od dveh dežurnih varnostnikov v SKB, in Dejan Vidmar sta bila obsojena na 14 let zapora. Ker so med hišno preiskavo pri Vidmarju našli še ukradene slike Ivana Groharja, je nazadnje dobil enotno kazen 15 let aresta.

Morda si je z operacijo spremenil obraz

Toda rop stoletja še vedno ni povsem raziskan. Vpletena naj bi bila še najmanj dva neznanca in Radomir Cvijanović. Ta je ostal v Sloveniji, ko pa je čez nekaj let prek medijev izvedel, da naj bi bili kriminalisti uspešni pri preiskavi, se je umaknil v Srbijo, pridobil naj bi si tudi tamkajšnje državljanstvo. Nazadnje naj bi živel v Republiki Srbski.

Na Europolovi tiralici piše, da si je Cvijanović morda s plastično operacijo spremenil obraz, in da utegne biti oborožen ter nevaren.

Prijeli so ga, izročili ne

Pri fotografiji 32-letnega Mladena Samardžije na Europolovi tiralici je celo oznaka Dangerous (Nevaren). Kot domnevni član slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bil vpleten v tihotapljenje kokaina, se je znašel med obtoženci na procesu, ta bo očitno trajal še dolgo, a je pravočasno pobegnil.

Mladen Samardžija | Avtor: Europol/Zajem zaslona Europol/Zajem zaslona

Lani si sicer Samardžijo prijeli na Palah potem, ko je v tamkajšnjem lokalu izbruhnil pretep, in v njegovem avtu našli skoraj 60.000 evrov ter štiri telefone. Našim organom pregona ga niso izročili, ker ima poleg slovenskega tudi bosansko državljanstvo, ki ga ščiti.


 

Komentarjev 20
  • KSAS 08:32 01.september 2023.

    Spet srbi

  • Toma 18:24 31.avgust 2023.

    Smetana Slovenije! Še par generacij, pa bodo v Sloveniji samo še razni prišleki in ”prišleki”. Še policije ne bodo rabili, saj bo to nova Brazilija, ne pa Švica!

  • jan631 15:44 31.avgust 2023.

    Pa dajte že nehat drek mešat, kakšna slovenca neki.