Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Med nesrečo padla iz kombija

Prometna nestreča PU Kranj
Nemški državljan je včeraj zvečer na gorenjski avtocesti med vožnjo proti Karavankam zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad kombijem in s ceste zapeljal v odbojno varovalno ograjo. Pristal je na boku.

V nesreči se je zaradi neuporabe varnostnega pasu poškodovala potnica, ki je spala na sedežih, v trčenju pa je padla s kombija. K sreči se je le lažje poškodovala. Promet na avtocesti je bil zaradi nesreče oviran več kot dve uri.

Prometna nestreča | Avtor: PU Kranj PU Kranj
"Neuporaba varnostnega pasu vas lahko stane življenja. Če boste imeli srečo, kar je v nesrečah sicer malo verjetno, boste naslednjič varnostni pas še imeli priložnost uporabiti, v nasprotnem primeru pa boste povsem nepotrebna žrtev prometne nesreče. Dejstvo je, da ceste niso narejene zato, da bi na njih umirali, temveč zato, da lahko lažje premagujemo razdalje. In pri tem premagovanju razdalj, ne glede na to, kolikšna je in ne glede na vašo vlogo v vozilu, je varnostni pas obvezen in absolutno priporočljiv, saj bistveno blaži posledice v prometnih nesrečah in varuje vaše življenje," sporočajo policisti.

Dejstva o varnostnih pasovih:

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo  enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta  sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v  avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.
  • Na Gorenjskem je bilo letos nepripetih udeležencev že okoli dva tisoč.

"Ne razmišljajte o smiselnosti uporabe varnostnega pasu, ker je v vozilo že dolga leta vgrajen z enim samim namenom – to je zavarovati vaše življenje in življenje drugih v vozilu," še poudarjajo gorenjski policisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.