Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Med odvisniki še ni panike

Zadnje aretacije so zadale predvsem udarec preprodajalcem s kokainom. (Foto: iSt Žurnal24 main
Zaradi številnih aretacij preprodajalcev z drogo smo preverili, ali imajo odvisniki zaradi tega več težav. Nevarnost pri zamenjavi preprodajalca.

Samo maja in junija so slovenski policisti in kriminalisti odkrili in spravili za zapahe več kriminalnih združb, ki preprodajajo droge. Najodmevnejša je bila akcija Balkanski bojevnik, sicer pa so v vseh akcijah samo od maja do junija aretirali več kot 40 ljudi.

Če se na trgu zmanjša količina droge, je to nevarno za odvisnike, saj lahko preostali preprodajalci začnejo drogam dodajati nevarne snovi, s čimer povečajo količino, a naredijo zvarek smrtno nevaren. Poleg tega cena zraste in revnejši odvisniki lahko padejo v krizo.

Kot so nam povedali v društvu Stigma, ki med drugim pomaga tudi ljudem, zasvojenim z drogo, za zdaj med odvisniki ni slišati, da bi se pri nas pojavilo pomanjkanje droge. "Določena zaloga vedno obstaja na tržišču, tako da tudi če se ena večja veriga prekine, še vedno obstaja zaloga," je za zurnal24.si povedal predsednik Stigme Borut Bah.

Kot pravi, se lahko vpliv aretacij pojavi šele z zamikom, če se bo sploh pojavil. "Če ena naveza pade, pride druga veriga preprodajalcev," pojasnjuje. Tukaj pa nastopi nevarnost. Če uživalec droge zamenja preprodajalca, potem ne ve, kakšne kakovosti je droga. "Zmeraj je treba paziti. Samim uporabnikom predlagamo, da vedno testirajo drogo, ki jo dobijo od novega preprodajalca," svetuje Bah.

Zadnja večja aretacija na področju Ljubljane je namreč pokazala, da so preprodajalci drogi dodajali smrtno nevarno snov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.