Slovenija > Črna kronika
51 ogledov

Med smučanjem zdrsnil 300 metrov

Snežni plaz (Golica) PU Kranj
76-letni Avstrijec se je hudo poškodoval med smučanjem z Vrtače.

Avstrijec je med včerajšnjim dopoldanskim smučanjem z Vrtače zapeljal na led in zdrsel okoli 300 metrov po pobočju.

Med zdrsom se je poškodoval, prvo pomoč na kraju mu je nudil prijatelj, ki je tudi poklical pomoč. Helikopter Slovenske vojske je ponesrečenega smučarja odpeljal v ljubljanski klinični center, po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je utrpel hude poškodbe hrbtenice, rok in glave.

Nevarni ledene površine pa tudi plazovi

"Opozarjamo, da je zadrževanje v gorah, zlasti na bolj izpostavljenih območjih, z večjimi še zasneženimi nakloni zelo nevarno ne samo zaradi ledenih površin, temveč tudi zaradi velike verjetnosti proženja snežnih plazov," pa so sporočili s PU Kranj.

Trenutno je sneg moker in težak, kar je dodatna nevarnost, ki ujetemu v plazu lahko povzroči še hujše poškodbe in zmanjša že tako majhno možnost za preživetje.

Obiskovalcem gora in turnim smučarjem zato svetujejo, naj se na turo pripravijo, pot naj prilagajajo razmeram, odpravijo pa naj se dovolj zgodaj. "Zelo priporočljivo je imeti tudi družbo in plazovni trojček – plazovno žolno, sondo in snežno lopato –, zelo uporaben pa je še nahrbtnik z
zračno blazino, ki lahko izboljša možnost preživetja v plazu," so opozorili na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.