Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Med žrtvami tudi otroci

1/18
Žurnal24 main
V včerajšnjem strelskem pohodu na Nizozemskem poškodovan tudi dojenček. Po napadu zaradi grožnje z bombo evakuirali še tri nakupovalne centre.
Nove fotografije s prizorišča napada si lahko ogledate v GALERIJI.

Med žrtvami včerajšnjega strelskega pohoda v kraju Alphen aan den Rijn južno od Amsterdama so bili tudi otroci, vključno z dojenčkom, ki je bil lažje poškodovan, je po poročanju tujih medijev novinarjem povedal župan mesta Bas Eenhoorn. Hospitalizirali so tri ranjence, ki so v kritičnem stanju. "Groze ni mogoče opisati z besedami, to je šok za vse," je povedal Eenhoorn. "Alphen danes žaluje."

Evakuirali še tri centre
Streljal je 24-letni Tristan van der Vilisa. Okrožna tožilka Kitty Nooly je po pisanju nizozemskih medijev pojasnila, da je najbolj verjetno, da je napadalec strelski pohod organiziral sam. V njegovem mercedesu so našli zapiske z grožnjami, da je v treh drugih nakupovalnih centrih nastavljen eksploziv. Vse tri centre so evakuirali in ugotovili, da je šlo za lažno grožnjo.

Za orožje je imel dovoljenje
Strelec je bil po besedah Noolyjeve Nizozemec, domačin iz mesta, kjer se je zgodil napad, na policiji pa so ga že poznali zaradi preteklih kršitev zakona, vključno s posedovanjem nezakonitega orožja pri 17 letih. Župan Eenhoorn je pojasnil, da je imel dovoljenje za pet kosov orožja, vključno z brzostrelko, s katero je izvedel včerajšnji napad. Preiskovalci preiskujejo, ali je bil upravičen do izdaje dovoljenja za posedovanje orožja.

Samomorilski zapiski
Nooly je še pojasnila, da ni dokazov, ki bi podprli govorice, da je bil strelec nekdanji vojak in da sta med žrtvami včerajšnjega napada tudi njegova starša. Eenhoorn je povedal, da starša sodelujeta v preiskavi. Mati je po njegovih besedah v sinovem stanovanju našla samomorilske zapiske, vendar naj ti ne bi vsebovali pomembnih informacij, ki bi lahko pojasnile motive za napad.

Domačini pretreseni
Ena od prič je za nacionalno televizijo NOS povedala, da je napadalec med svojim strelskim pohodom streljal ves čas. "V nakupovalnem centru je zavladala panika, veliko ljudi je bežalo," je dejal lastnik trgovine s hišnimi ljubljenčki. "Videl sem napadalca, ki je šel mimo z veliko brzostrelko."

41-letna receptorka je za AP povedala, da je nakupovala v drogeriji, ko je slišala streljanje. Ljudje v trgovini so se skrili za pulte, kupci pa so na zaposlene vpili, naj zaklenejo vrata. "Nato smo slišali streljanje nekoliko stran, strelec je hodil nazaj in naprej," je povedala. "Pomislili smo, da imamo srečo, saj sta pri vhodu v trgovino že ležali dve trupli."

Nekaj ur po streljanju se je nakupovalni center spet napolnil z ljudmi. "Slišiš, da se to dogaja v ameriških šolah, in misliš, da je to daleč stran," je zgroženo povedal eden od obiskovalcev. "Zdaj se to dogaja tukaj, na Nizozemskem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.