Slovenija > Črna kronika
8971 ogledov

Migrant dva zabodel, izgnati ga ne moremo

Krvav nož (slika je simbolična) Sutterstock
Eritrejec Coco Filip Faragala je bil za poskus uboja obsojen na štiri leta zapora in pet let izgona iz države. Tokrat zdaleč ni grešil prvič, a izgnati ga ne moremo.

Po trinajstih mesecih se je končalo sojenje bojda 31-letnemu Eritrejcu Coco Filipu Faragali. Njegova starost je vprašljiva ne samo zaradi njegovega videza, ampak tudi, ker je za rojstni datum navedel 1. januar 1993. Znano je, da se je večina migrantov, ki skušajo prečkati našo državo, po njihovih besedah rodila na prvi dan v novem letu. Letnice pa so, ob pomanjkanju dokumentov, stvar domišljije.

Coco Filip Faragala 14.4.2023 | Avtor: D. M. Coco Filip Faragala D. M.
Trgovina v Libiji

Faragalova starost je problematična še zaradi vseh dosežkov, ki naj bi jih strnil v razmeroma kratkem življenju. Kot  je povedal, je v domovini končal osnovno šolo, ki ima tam sedem razredov, ter srednjo, s tremi. Poklica nima in ni nikoli delal, toda v Afriki ima, je pojasnil, avtomobile, motor, hišo in trgovino v Libiji.

Tako niti ni razumljivo, zakaj je sploh migriral v Evropo. Sam zatrjuje, da zaradi političnih nazorov, čeprav jih v resnici verjetno sploh ne bi znal obrazložiti. Toda to je bilo dovolj, da je dobil v Sloveniji status mednarodnega begunca, ki ga ni mogoče izgnati, zraven pa še 400 evrov socialne podpore na mesec.

Roko na srce, se s političnim aktivizmom, ki bi opozarjal na nevzdržne razmere v njegovi domovini, ni nikoli ukvarjal. Imel je veliko drugega dela. Leta 2015 so ga obsodili na šest mesecev pogojnega zapora zaradi nasilništva, leta 2012 pa si je z ropom prislužil dve leti aresta.

Razbil mu je televizor

Novembra 2017 je kri prelival v samskem domu v Savljah. Takrat se je priklopil na kabelsko televizijo enega od sostanovalcev, česar pa ni hotel plačati, razbil mu je televizor in telefon ter ga tako močno udaril, da mu je polomil nekaj reber. Lotil pa se je še enega soseda. Na tega je vpil "respect, respect" (spoštovanje, spoštovanje), ga s palico tolkel po glavi, zbil na tla, mu v oči porival prste in še zabodel ter porezal z nožem.

Ker te rane po mnenju izvedenca sodnomedicinske stroke niso bili smrtno nevarne, je tožilstvo omililo obtožnico in Faragala jo je odnesel z enim letom in 11 meseci zapora, za drugi napad je dobil štiri mesece.

Zabodel jo je v trebuh

Kljub premoženju v Afriki je pri nas brezdomec, Zdaj so mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili zaradi poskusa uboja njegove kolegice, brezdomke. Majo G., ki je tudi odvisnica in je na metadonski terapiji, je 15. novembra 2022 v Plečnikovem podhodu sredi prestolnice zabodel skoraj usodno, rešila jo je le hitra zdravniška pomoč.

Brezdomci so takrat v bližini dnevnega centra čakali na večerjo, Faragala in Maja pa sta se sprla, menda zaradi podarjenih oblačil, ki si jih je on prisvojil večino, ne da bi jih pustil še drugim. Menda mu je zavpila, da naj se pobere, kar je ubogal, a je nato pritekel nazaj. Očividci so ji še zavpili Maja, pazi, in v pričakovanju udarca je refleksno dvignila  roke, takrat pa jo je že zabodel v desno stran trebuha.

Bil je na britanski ambasadi

"Poškodovana arterija bi bila lahko smrtno nevarna, ne morem pa oceniti, v kolikšnem času bi izkrvavela brez hitre pomoči. Te žile močno krvavijo in krvavitev se v takšnem primeru ne ustavi sama," je na eni prejšnjih obravnav svoje mnenje predstavila izvedenka za travmatologijo dr. Dragica Maja Smrke.

Faragala je ves čas vztrajal, da tistega ploh ni bil v Plečnikovem podhodu, temveč na ambasadi Združenega kraljestva, kar da lahko potrdi varnostnik na vhodu, ki da ga je odslovil, ker je bilo že zaprto.

Tožilstvo je včeraj v zaključni besedi poudarilo, da je Faragala z begom do TR3 izkazal, da je ves čas ravnal premišljeno za pridobitev alibija, in da je popolnoma nekritičen do svojega ravnanja. Njegov zagovornik, odvetnik Tomaž Pulko, se je osredotočil na kričanje oškodovanke, ki da išče konflikte, je bila že večkrat poprej agresivna in so ji zato tudi nekajkrat prepovedali vstop v dnevni center za brezdomce. Njegov klient ji je povzročil hudo telesno poškodbo, ni pa je skušal ubiti.

Mila kazen

Sodnica Katarina Gabrijel-Muhič je iz vseh izpovedi zaključila, da en Faragalin vbod še ne pomeni, da ni bil vztrajen: "Zabodel jo je v trebušno votlino, kjer so vitalni organi." In še: "Če je nekdo konflikten, še ne pomeni, da se ga lahko napade z nožem."

Tožillstvo je predlagalo osem let in 10 mesecev zapora, Faragala je dobil štiri leta, ima pač težave z empatijo, težko kontrolira svoje impulze, žrtev pa ima danes minimalne posledice.

Če bo sodba postala pravnomočna, bo ob vzornem vedenju na prostosti spet čez tri leta. Do takrat so varni tudi slovenski državljani. Kazen pet let izgona iz države bo najbrž spet ostala le črka na papirju.

Komentarjev 29
  • andrija 14:38 15.maj 2024.

    poslanci v svojo korist mimogrede spreminjajo zakone,a tega nasilneža pa še nagrajujejo z milo kaznijo in 400e mesečne podpore.ker oseba zaradi rane ni umrla-čeprav bi brez pomoči izkrvavela-ni bilo hujšega kaznivega dejanja.čudno da ga niso oprostili.

  • Avatar Herkules
    Herkules 12:09 15.maj 2024.

    Za plačilo večletnega zajedanja Slo pobrat zdrave organe in nagnat nazaj, če bo še zmogel, če ne, pa pač ne! Ko ga đebe....

  • SlavkoKrizman 11:47 15.maj 2024.

    Zanimivo je, kaj vse se da doseči s čisto navadno palico....