Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

Mila kazen za tragedijo na Golteh

Slovenija 13.01.14, Bernard Fricelj - RTC Golte v sodni dvorani, foto: Gregor Ka Gregor Katič
Pogojna. Avstrijcu dve leti zapora s preizkusno dobo treh let za dva umrla delavca.

Dvanajst let po delovni nesreči na Golteh, v kateri sta pri menjavi dotrajane nosilne vrvi na nihalni kabinski žičnici na spodnji postaji Žekovec umrla 33-letni Bojan Mazej z Lepe Njive in 30-letni Pavle Herlah iz Globoke pri Žekovcu, se je zgodba razpletla tudi na sodišču.

To je razsodilo, da je tragedijo iz malomarnosti zakrivil avstrijski državljan Friedrich Grechhamer, ki je bil leta 2002 odgovorni vodja del, zaposlen v avstrijskem podjetju Teufelberger, ki je z družbo RTC Golte sklenilo pogodbo za zamenjavo dotrajane vrvi.

Delavca brez izkušenj

Mazej in Herlah sta bila dva od osmih pomožnih delavcev, ki so avstrijskim strokovnjakom pomagali pri zahtevnem popravilu 72-tonske protiuteži. Ker je bila ta nameščena previsoko, sta se spustila v jašek in začela demontažo, pri tem po pomoti odmontirala glavno potisno ploščo, zato je nosilna vrv zdrsnila z nje, protiutež pa je skupaj z njima zgrmela v globino. Obsojeni Grechhamer je po mnenju sodišča kriv, ker kot odgovorni ni zagotovil, da bi tako zahtevna vzdrževalna dela opravili strokovno usposobljeni ljudje namesto delavce brez ustrezne prakse in znanja.

Primerna kazen

Sodišču se zdi kazen, čeprav je mila, primerna, saj je dogodek časovno že oddaljen, obtoženi, ki še ni bil kaznovan, je dejanje tudi obžaloval, zagotovo pa ga tudi ne bo ponovil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.