Slovenija > Črna kronika
34724 ogledov

Kakšen 8. marec za znano Slovenko, bivši jo je zvlekel na sodišče

Jerca Legan D. M. Jerca Legan
Viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl bivši ženi Jerci Legan očita, da ga je v medijih opravljala.

Mag. Milan Martin Cvikl, nekdanji minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve, generalni sekretar vlade Boruta Pahorja, član Evropskega računskega sodišča, zdaj pa eden od štirih viceguvernerjev Banke Slovenije, ter znana antropologinja in poblicistka Jerca Legan sta se lani res ločila, a se bosta še videvala na sodišču.

Jerca Legan, Milan Cvikl | Avtor: Saša Despot Ko je bil zakon še srečen. Saša Despot

Ni ga bilo zaradi zdravstvenih razlogov

Morala bi se že danes, vendar je Cvikl opravičil svojo odsotnost, ker da je pravkar prestal zdravniški poseg. Ljubljanski okrožni sodnik Miha Šubara je kljub temu izpeljal predobravnavni narok in to vpričo novinarjev, čeprav je Cvikl prek svoje pooblaščenke, odvetnice Irene Dobravc Tatalovič, predlagal izključitev javnosti.

Štiriinšestdesetletni veljak stranke SD kot zasebni tožnik očita Leganovi kaznivo dejanje opravljanja, za katerega je, če je storjeno s sredstvi javnega obveščanja, zagrožena denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

Sporni intervju

Mati dveh sinov, ki je prejšnji mesec dopolnila 47 let, si je tožbo nakopala z več intervjuji v slovenskih revijah in časopisih. Odmeven je bil že prvi v Jani, za katero je med drugim povedala: "Ko te partner po 15 letih iskrene lojalnosti in ljubeče pozornosti začne v javnosti blatiti z razočarano gospodinjo in permisivno materjo, potem ko mu podariš mladost, dva zdrava otroka in ponudiš vse svoje življenjske vire ... Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni, in rotita, da z očetom ne želita več sedeti za isto mizo ali oditi skupaj na izlet ... Ko te postane strah, kateri krožnik bo narobe odložen, in navkljub selitvi iz spalnice nikjer v skupnem domu nimaš več mirnega spanca ... Ko ob vsakem stiku poslušaš, kako zanič kuhaš, kako slabo si videti, kakšen brezvezen poklic in bedne prijateljice imaš ... a hkrati za novo leto brezsramno nadleguje eno izmed njih ... Ko ti v družbi pred vsemi brutalno jemlje besedo ... Ko se s svojo nejevoljo pokroviteljsko spravlja na tvoje starše in prijatelje ter edini babici celo prepove stike z vnukoma ... Ko te sosedje na cesti sprašujejo, ali potrebuješ pomoč ... Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami ... Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase ... Ko ob sebi prepoznaš nekoga, ki zaradi lastne nemoči in nezmožnosti uvida, da izgublja vse, ki so ga imeli radi, za seboj zapira vsa vrata, saj ni pripravljen ničesar priznati, si poiskati strokovno pomoč in se spremeniti..."

Ko smo za komentar pred časom zaprosili Cvikla, nam je odpisal, da do otrok in žene ni bil nikoli psihično ali fizično nasilen. "Hkrati poudarjam, da sem zoper Jerco Legan Cvikl, ki mi namerno škoduje, že sprožil ustrezne kazenske postopke, še naprej se bom boril za največjo korist svojih mladoletnih sinov, ki žal postajajo vedno večje žrtve maščevanja in ločitvene zdrahe, ki jo tudi s pomočjo medijev ustvarja Jerca Legan Cvikl."

Krivde ni priznala

Leganova je bila danes kratka in jasna: "Krivde ne priznavam." Tako se bo začelo sojenje, za katerega sta oba pooblaščenca podala več dokaznih predlogov, njen, odvetnik Andrej Janežič, tudi ugovor pravne narave, s katerim bo skušal dokazati, da je Cvikl izpostavljena javna osebnost, saj se je z nekdanjo soprogo v srečnih dnevih zakona precej pogosto pojavljal v družabnih kronikah in zasebnih intervjujih.

"Če me obsodijo zato, ker sem spregovorila v javnosti, pri tem, ko se povsod govori o ničelni toleranci do nasilja v družini, potem je v naši državi nekaj hudo narobe in ženske moramo nadaljevati boj za svoje pravice, svobodo in mir," nam je po obravnavi povedala Jerca Legan.

Sicer pa bosta morala bivša zakonca razčistiti še nekaj stvari, med drugim razdeliti premoženje. Predvsem ni znano, kaj bo z dobrih 400 kvadratnih metrov veliko Vilo Jero, ki sta jo kupila od staršev nekdaj razvpitega Arturja Šterna v precej slabem stanju in je po popolni obnovi, nad katero je bdela Leganova, tudi Cvikl pa je vanjo veliko vlagal - v Luksemburgu je prejemal 20.000 evrov mesečne plače - trenutno menda vredna okrog štiri milijone evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • 7898 18:04 08.marec 2024.

    Če je vila vredna 4.000.000 €, si jo s plačo 20.000 € lahko privoščiš že v 200 letih, če živiš na tuj račun in ne zapraviš nič. Če to počneta dva, si jo lahko privoščita že v neverjetnih 100 letih. ...prikaži več S povprečno neto plačo (za leto 2023), ki je znašala 1.445 € in življenjem brez stroškov, našparaš za to vilo v 2.768 letih. Če pa daš na mesec lahko na stran 500 €, si jo lahko privoščiš nič prej kot v 8.000 letih.

  • Avatar Zala
    Zala 15:43 08.marec 2024.

    Jerca, dama Blatnega dola.

  • endrug 15:36 08.marec 2024.

    Najprej ga je občudovala (ali le njegov denar), potem pa sovražila.