Slovenija > Črna kronika
50 ogledov

Ministrica naj mu odveže jezik

Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Borut Farčnik, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Srečko Gabr Žurnal24 main
Čista lopata. "Policijsko" soočenje preloženo za najmanj en teden.
Urbas in Slodej
Preloženo. Včeraj se je na sodišču pojavil le Slodej, medtem ko je Urbas ostal v celici koprskih zaporov, kjer prestaja leto in pol zaporne kazni zaradi goljufij. "Priča Slodej gre lahko danes domov," se je po dobri uri sojenja odločila sodnica, ki z obravnavo nadaljuje čez en teden.

(Ne)odvezan molčečnosti. Ljubljansko sodišče bo v kratkem notranjo ministrico prosilo, naj kriminalistu Robertu Slodeju dovoli na sodišču izčrpno pojasniti, kako je pridobival dokaze o domnevno nezakonitih poslih šefa SCT-ja Ivana Zidarja. "Soočenja med Slodejem in Antonom Urbasom tako danes še ne moremo opraviti. Ko bomo prejeli odgovor ministrice za odvezo molčečnosti, bo prej treba še enkrat zaslišati Slodeja," se je kljub pričakovanim soočenjem odločila sodnica, ki sodi šefom največjih gradbenih podjetij zaradi domnevne korupcije pri gradnji letališkega stolpa na Brniku.

Pred Ivanom Zidarjem, Hildo Tovšak in Dušanom Črnigojem se bosta kriminalist Robert Slodej in Anton Urbas tako predvidoma šele na enem od napovedanih sojenj v naslednjih tednih soočila o tem, ali je Slodej Urbasa res poslal kot tajnega policijskega sodelavca zavajat nemške kriminaliste, zato da bi tako pridobil dokaze o Zidarjevih nezakonitih poslih. Preko tega pa dovoljenje ljubljanskega preiskovalnega sodnika, da se Zidarju lahko začne prisluškovati.

Dve različni zgodbi
Oba povabljena sta bila zaslišana že prejšnji teden. Domnevni tajni policijski sodelavec je pojasnil, da je Slodej želel preganjati Zidarja, a za to ni imel dokazov, zato je od njega zahteval, naj mu pomaga. Nemškemu kriminalistu Gerhardu Schaffnerju naj bi tako povedal, kar mu je naročil Slodej. Schaffner naj bi nato zadevo posredoval v Slovenijo, slovenska policija pa je nato na podlagi dokazov, pridobljenih iz Nemčije, sprožila postopek – slednji je bil tudi podlaga za izdajo sodne odredbe o telefonskem prisluškovanju Zidarju.

Slodej je izjave domnevnega tajnega policijskega sodelavca označil za neresnične. Kot priča bi prejšnji teden moral nastopiti tudi Schaffner, a so na sodišču prebrali samo njegovo pismo, saj mu nadrejeni niso dovolili pričati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.