Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

Mislejeva ni duševno bolna

Kristina Mislej naj bi lani v svojem stanovanju zadušila dveletno hčerko in štir Žurnal24 main
V sojenju Kristini Mislej, ki je obtožena umora svojih otrok, psihologinja in psihiatrinja pri obtoženki nista opazili znakov duševne bolezni ne pred smrtjo otrok ne po njej.

Na okrožnem sodišču v Kopru sta pred sodni senat stopili avtorici novega psihiatričnega izvedenskega mnenja, klinična psihologinja Alenka Sever in psihiatrinja Marga Kocmur.

Sojenje se bo nadaljevalo 3. marca z zaslišanjem avtorja izvedenskega mnenja za forenzične raziskave.

Kot sta zapisali avtorici izvedenskega mnenja, se pri Mislejevi izkazujejo znaki osebnostne motnje, ki jo je mogoče uvrstiti v kategorijo tako imenovane borderline osebnostne motnje. Značilnosti omenjene motnje so predvsem čustvena nestabilnost, notranja negotovost, motena samopodoba in impulzivno vedenje. Avtorici sta v izvedenskem mnenju izpostavili še čustveno nevtralnost, s katero je obtožena med psihološkem pregledom opisovala dan, ko sta umrla otroka.

Morda je potlačila
Po mnenju avtoric sicer ni mogoče ugotoviti, ali je bilo v času domnevne storitve kaznivega dejanja pri Mislejevi zaznati znake agresivnosti. Kot je pojasnila Severjeva, je zanesljiv in veljaven odgovor o tem nemogoče podati. Kot je še dejala, bi bilo glede na osebnostno strukturo obtožene možno, da bi morebitno agresivno dejanje potlačila. Izgube spomina oziroma amnestičnih vrzeli za nazaj po njenih besedah ni mogoče ugotavljati z nobenim spominskim testom.

Presenetljivo zbrana
Marga Kocmur pa je poudarila, da samouničevalnega vedenja, ki je lahko usmerjeno navzven ali navznoter, pri osebah z borderline osebnostno motnjo ni mogoče izključiti. Vendar pa v času razgovora pri Mislejevi ni opazila impulzivnega vedenja, pač pa presenetljivo mirnost in zbranost.

Med razgovorom, pa tudi po pregledu dokumentacije pri Mislejevi ni opazila znakov agresivnosti, je še dejala Kocmurjeva. Prav tako ni našla elementov, ki bi govorili o tem, bi je bila v času domnevne storitve kaznivega dejanja pri obtoženi prisotna zamračenost. Kot je še dejala, pa lahko s precejšnjo gotovostjo trdi, da pri Mislejevi ni šlo za bipolarno motnjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.