Slovenija > Črna kronika
76495 ogledov

Mislili so, da je potres: V eksploziji umrl delavec, direktor in sin hudo ranjena

Hamex bralka Dim po eksploziji
Policija je po slabem letu dni ovadila domnevnega krivca za eksplozijo v vrhniškem podjetju za pirotehniko Hamex.

Tudi leto 2023 smo Slovenci pričakali s pokanjem petard in ognjemeti, če ne po mestih, pa z manjšimi na zasebnih zabavah. Toda le dober mesec in pol kasneje, 17. februarja lani,  je pokalo v pirotehničnem podjetju Hamex na Vrhniki. Umrl je 56-letni delavec, hudo sta bila ranjena direktor in večinski lastnik družbe Aleš Ham in njegov sin. Kot smo izvedeli včeraj, je bila po skoraj letu dni policijska preiskava zaključena, dve osebi pa ovadeni.

Mislili so, da je potres

Tistega petka okrog pol dvanajstih dopoldne je Staro Vrhniko enkrat močno streslo in zatem še šibko, okoličani so pomislili na potres, tega so zaznale tudi najbližje opazovalnice potresne mreže. V resnici so bile krive eksplozije v družinskem podjetju Hamex, ki proizvaja pirotehniko.

Nesreča se je zgodila v proizvodni hali - "V prostoru ni ostalo nič," je takrat potrdil vodja intervencije Tomaž Ažbe iz Gasilske brigade Ljubljana - poškodovano pa je bilo tudi skladišče nevarnega materiala. Eksplodiral naj bi smodnik, poškodovani pa so bili vsi trije uslužbenci, ki so bili tedaj v tovarni. Eden je na kraju umrl, dva, enega z opeklinskimi poškodbami kože in dihal, ter drugega, ki je ob opeklinah dobil še poškodbe trebuha in medenice, so odpeljali v ljubljanski Klinični center.

Vsaj ena res močna eksplozija

"Požar je pod nadzorom. Sama intervencija pa je bila zahtevna zaradi potencialne nevarnosti dodatnih eksplozij. Na kraju je bilo 55 gasilcev, nihče od nas ni bil poškodovan, ves čas smo delali z maskami in drugo zaščitno opremo. Ko smo prišli, je bilo sicer res ogromno dima, takoj pa smo opazili, da od stavbe, v kateri je eksplodiralo, ni ostalo nič in tako tudi ni več nobenega smodnika oziroma drugih eksplozivnih naprav. Ves material je bil uničen že v eksploziji. Zaenkrat ni mogoče ugotoviti, koliko je bilo eksplozij, vsaj ena pa je morala biti res močna," je po dogodku za Dnevnik pojasnil Ažbe in dodal, da so bili lokalni gasilci seznanjeni s podjetjem in so vedeli, kaj v njem proizvajajo ter hranijo, zato so se na tudi redno usposabljali prav za morebitne take primere. 

Po naših neuradnih, a preverjenih podatkih, sta se hudo poškodovala direktor in večinski lastnik Hamexa Aleš Ham in njegov sin. Aleš Ham je nekdanji predsednik Društva pirotehnikov Slovenije s sedežem na Stari Vrhniki, povrh tega pa tudi sodni izvedenec za izvajanje ognjemetov in specialnih pirotehničnih efektov.

Ovadbi za fizično in pravno osebo

Na ljubljanski policijski upravi so preiskavo po slabem letu dni zaključili in januarja na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo. "Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu zoper eno fizično in eno pravno osebo," nam je pojasnila Aleksandra Golec s PU Ljubljana. Po 201. členu kazenskega zakonika je za takšno dejanje zagrožena kazen najmanj enega leta zapora, najvišja pa od osem do 12 let.

Po naših neuradnih podatkih je ovadena fizična oseba Aleš Ham, pravna pa Hamex d.o.o. "Z izsledki preiskave nisem seznanjen in jih zato ne bi komentiral," nam je dejal Ham.

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:27 08.februar 2024.

    Ukinit je treba proizvodnjo pirotehnike,same pistarije so z njo,pa še onesnažijejo okolje.Mi je pa smešno,ko policaji za novo leto govorijo,da ne uporabljati pirotehnike,potem pa jankovič spusti v zrak enormne količine PM delecev v PM

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:49 08.februar 2024.

    Kliknite ikono razširitev za blokiranje oglasov, nameščeno v brskalniku.Ko boste imeli manj nasilnih oglasov,to se prižiga čez vse mere

  • Željko 07:46 08.februar 2024.

    Delal v tem podjetju. Glede na nevarno naravo dela se ni vse delalo po pravilih