Slovenija > Črna kronika
4010 ogledov

Mlada tujca sta pri nas ropala prostitutke

prostitutka dekla na poziv
1/2
Epa Simbolična fotografija.
34-letni državljan Bosne in 18-letni državljan Srbije sta ropala prostitutke.

Od meseca aprila do sredine junija 2019 so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana preiskovali pet oboroženih ropov na območju Ljubljane. "Ropi so bili izvršeni v zasebnih prostorih (stanovanjih) nad ženskami, ki so nudile spolne usluge proti plačilu," pojasnjujejo pri PU Ljubljana. "V enem primeru je bilo nad žrtvami izvršeno tudi posilstvo in spolno nasilje."

Kriminalisti in policisti PU Ljubljana so na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov ugotovili, da sta kaznivih dejanj utemeljeno osumljena 34-letni državljan Bosne in Hercegovine in 18-letni državljan Srbije. "Osumljenca sta kazniva dejanja izvrševala nasilno, žrtvam grozila z orožjem, nasilje pa stopnjevala, saj sta se v enem izmed prijavljenih primerov nad dvema žrtvama izvršila posilstvo in spolno nasilje na poniževalen način," razlagajo pri PU Ljubljana. "Žrtve sta kontaktirala preko objavljenih telefonskih številk na spletnih straneh."

Po telefonu vzpostavil kontakt z žrtvijo

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je 34-letni osumljenec v začetku meseca aprila v večernem času preko telefona vzpostavil kontakt z žrtvijo, s katero se je dogovoril za spolne storitve v stanovanju. "Takoj po vstopu v stanovanje je žrtvi zagrozil s pištolo in zahteval, da se uleže na tla, kar je žrtev zaradi strahu za svoje življenje upoštevala," pojasnjujejo pri PU Ljubljana. "Osumljeni ji je nato poskušal zvezati roke, kar pa mu zaradi upiranja žrtve ni uspelo. Žrtev je pretepel, vseskozi grozil z orožjem in zahteval denar, katerega je zaradi strahu osumljencu tudi izročila."

Oškodovanka je bila zaradi zadobljenih poškodb z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana, kjer ji je bila nudena zdravniška pomoč.

Grozila s pištolo in pretepala

Policija je ugotovila še, da sta oba osumljenca sredi meseca junija v poznem popoldanskem času preko telefona vzpostavila kontakt z dvema žrtvama, s katerima sta se dogovorila za spolne storitve v stanovanju. "Po vstopu obeh osumljencev v stanovanje sta žrtvama zagrozila s pištolo, ju pričela pretepati in hkrati sta zahtevala denar," razlagajo pri PU Ljubljana. "Osumljenca sta v nadaljevanju denar našla v stanovanju, vendar se z najdeno vsoto nista zadovoljila in sta od njiju zahtevala še več. Ker denarja nista imeli sta postala osumljenca še bolj nasilna. Oškodovanki sta zvezala in ju pretepala, pri tem jima grozila s pištolo in nožem, v nadaljevanju pa sta se nad obema spolno izživljala na posebno poniževalen način. Pri tem je 34-letni osumljenec eno do žrtev tudi posilil. Oškodovanki sta bili zaradi zadobljenih poškodb odpeljani v UKC Ljubljana, kjer jima je bila nudena zdravniška pomoč."

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v sodelovanju s policisti Policijske uprave Koper v sredo oba osumljenca izsledili v Piranu. "Ker je obstajal sum, da sta obrožena, prav tako pa sta dejanja izvrševala izjemno nasilno, so prijetje izvedli kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in policisti Specialne enote iz Generalne policijske uprave," pojasnujejo pri PU Ljubljana.

Privedena bosta k preiskovalnemu sodniku

Zoper oba je bilo odrejeno pridržanje po Zakonu o kazenskem postopku in bosta v roku 48 ur privedena k preiskovalnemu sodniku zaradi dveh kaznivih dejanj ropov, posilstva in spolnega nasilja. "Za rop je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje posilstva in kaznivo dejanje spolnega nasilja pa je zagrožena ista višina zaporne kazni in sicer od treh do 15 let zapora," še razlagajo pri PU Ljubljana.

34-letni osumljenec je bil v Sloveniji že večkrat pravnomočno obsojen za kazniva dejanja zoper premoženje, tudi z elemnti nasilja. Drugi osumljenec v Sloveniji ni bil obravnavan, je pa bil v svoji matični državi.

Dopolnitev kazenske ovadbe

Kazensko ovadbo bo policija v nadaljevanju dopolnila še za tri kazniva dejanja rope, katerih žrtve so bile prav tako ženske, ki so proti plačilu nudile spolne usluge, dejanja pa so bila izvršena na isti način v mesecu maju in juniju. "Pri preiskovanju smo zaznali zadržanost žrtev ob podaji prijav, zaradi česar obstaja verjetnost, da je bilo tovrstnih kaznivih dejanj izvršenih morda še več, niso bila pa prijavljena policiji," navajajo pri PU Ljubljana. Zato policija morebitne žrtve tovrstnih dejanj poziva, da jih naznani na ištevilko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.