Slovenija > Črna kronika
31255 ogledov

Srhljivo: Mladega soseda v bloku je Damir zabodel kar 39-krat

Marsel Habjanič- umor Sobotainfo.com
Damirja Softića, obtoženega umora 26-letnega Marsela Habjaniča, obravnavajo en psihiater za drugim, do zdaj so ga vsi razglasili za neprištevnega.

Avgusta lani bi morali na okrožnem sodišču v Murski Soboti izpeljati predobravnavni narok za Damirja Softića, obtoženega umora 26-letnega Marsela Habjaniča, a ga je sodnik Stanislav Jug preložil na predlog zagovornika Petra Kobentarja, s katerim se je strinjal tudi tožilec Matej Kučan.

Marsel Habjanič | Avtor: Osebni arhiv Marsel Habjanič Osebni arhiv
Zaznamovala naj bi ga vojna

Devetinštiridesetletni državljan Bosne in Hercegovine na začasnem delu v Sloveniji je 5. februarja lani v bloku v Slomškovi ulici blizu soboške avtobusne postaje mladega soseda, s katerim sta se le bežno poznala s srečavanj na stopnišču, po besednem prepiru zabodel kar 39-krat, zakaj, še vedno ni jasno. Dejstvo pa je, da trpi za posttravmatskim sindromom, posledico vojne v njegovi domovini. Tudi pred preiskovalnim sodnikom se ni zagovarjal, menda je dejal le, da se dogodka ne spominja.

Strokovnjaki na oddelku forenzične psihiatrije mariborskega Kliničnega centra so že ugotovili, da je bil Softić med dejanjem neprišteven. Decembra je nato svoje mnenje predstavil še izvedenec za psihiatrijo dr. Jure Koprivšek in prav tako ocenil, da zaradi blodnjavih motenj ni mogel razumeti in nadzorovati svojega početja: "Žrtev bi lahko bila kdorkoli." Ker je zdravljenje takšnih motenj vprašljivo, je svetoval zdravljenje do konca življenja.

Damir Softić | Avtor: Damir Softić
Zraven še tolmač

Pooblaščenka oškodovancev Tanja Koračin Bohar s Koprivškovim poročilom ni bila zadovoljna, zato se je zavzela za dodatno mnenje z Medicinske fakultete v Ljubljani. V imenu tamkajšnje komisije je danes poročal psihiater dr. Peter Pregelj: pri Softiću je prisotna paranoidna šizofrenija, ki se pridružuje stanju postravmatske stresne motnje. Imel je popolnoma porušen stik z realnostjo.

Koračin Boharjeva je opozorila, da se psihiatri z obtožencem niso pogovarjali v njegovem maternem jeziku in predlagala novo izvedensko mnenje. Sodnik Jug je zato ugodil predlogu, da Pregelj mnenje dopolni, da bi zaradi jezikovne prepreke odpravili kakršne koli dvome v strokovnost psihiatričnih mnenj. Testiranje bo opravil ob navzočnosti tolmača za bosanski jezik in po potrebi pritegnil še izvedenca psihologa. Obravnava je preložena za nedoločen čas.

V dvorani bobnelo od tišine in groze

Marselova smrt je seveda za vedno zaznamovala vse njegove svojce, med njimi njegovo teto Sandro Habjanič Kasaš, etnologinjo, umetnostno zgodovinarko in podjetnico, ki mu je posvetila knjigo. Pred dvema dnevoma je na facebooku objavila njen odlomek: "…V sodni dvorani je bobnelo. Od tišine. In groze. Priča, ki je stala med sodnikom in morilcem, je sklonila glavo. Na vprašanje 'Kaj je prestajala žrtev, kakšne bolečine in strah je doživljala…?' je počasi a odločno odgovorila: 'Nekaj najhujšega, nekaj najbolj groznega, kar človeka sploh lahko doleti…' Pekoča, skeleča bolečina, ki me je razžirala od znotraj, je butnila na ven. Oči so mi zalile solze in vse, kar me je tedaj obdajalo, je začelo vodeneti..."

Komentarjev 10
  • Silvester Zabukovnik 23:16 08.februar 2024.

    Zapret brezpogojno...39× tu ni kaj za razmišljat...pol bi bili vsi pozabili in postravmatizirani....seveda pa Slovensko sodstvo je tako, da ga bodo še oprostili

  • kapljač 20:20 08.februar 2024.

    Evtanizirat!

  • marija47 22:55 07.februar 2024.

    Pa ne da je en napol pismeni bosanček pametnejši in bolj prebrisan od ne vem kaj vse šolanih doktorjev. Upam, da boste vsaj toliko prisebni, da mu ne boste pustili, da dobi priložnost, da naslednjega zabode 50-krat. Če bi bil ...prikaži več res neprišteven, sploh ne bi znal izvesti umora in nekoga 39-krat zabosti.