Slovenija > Črna kronika
81 ogledov

Mladoletniku ukradel identiteto

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Da je treba na spletu varovati osebne podatke, dokazuje primer iz Bele krajine. Neznanec je namreč tamkajšnjemu mladoletniku vdrl v računalnik in pod njegovim imenom objavlja fotografije.

Iz PU Novo mesto so sporočili, da je neznanec sredi avgusta vdrl v osebne računalniške evidence mladoletnika iz Bele krajine in na njegovem profilu na Gmailu in Facebooku zamenjal uporabniško ime in geslo.

Na tak način je na računalniškem medmrežju prevzel identiteto oškodovanca in tako dosegel, da lahko pod njegovim imenom objavlja fotografije in sporočila. Policisti dejanje še preiskujejo.

Pazite na svojo identiteto
Da se tudi vam ne bi zgodilo, da bi postali žrtev ponarejanja elektronskega naslova oziroma E-mail spoofing, na slovenski policiji svetujejo, da nikar ne zaupajte identitete pošiljatelju elektronske pošte, saj se jo da enostavno ponarediti.

"Zato moramo biti pozorni na elektronsko pošto ne samo neznanega pošiljatelja, čigar identitete ne poznamo, temveč tudi na pošto znanih pošiljateljev, katerih vsebine in priponke ne pričakujemo oziroma smo prejeli pošto z nevsakdanjimi vsebinami," je zapisano v brošuri Varni na internetu (celotno si lahko ogledate v tej povezavi (PDF)).

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poleg tega na računalnikih uporabljajte programe za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in za odstranjevanje vohunskih programov. Pri uporabi interneta pa je nujno, da si zagotovite anonimnost oziroma da stalno zakrivate svojo pravo identiteto.

Spreminjajte geslo

Če na internet dostopate prek javnih dostopnih točk (kavarne, hoteli, knjižnice), morate paziti, da ne potrdite možnosti, da bi računalnik shranil vaše geslo.
 
Priporočljivo pa je tudi, da si na vsake toliko časa spremenite gesla za dostop na vašo elektronsko pošto in znane družabne strani, kot je na primer Facebook. Tako boste ob morebitnem vdoru na vaš računalnik hekerju otežili dostop do vaših osebnih podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.