Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Morda umrl zaradi oderuštva

Tepe
1/7
Anže Petkovšek
Umor. Pri Litiji ustrelili posojevalca denarja.

V ponedeljek zvečer je neznanec v okolici Litije umoril 45-letnika. Ta je menda že tako prezadolženim ljudem posojal denar, domnevno za oderuške mesečne obresti, dolgove pa naj bi od dolžnikov nato nasilno izterjeval. Že pred časom so mu menda zažgali vozilo.

"Prav na slabem glasu ni bil, ravno marali ga pa ljudje tudi niso," je povedal sokrajan umorjenega iz Tep pri Litiji. Okoliščine smrti policija še raziskuje, po neuradnih informacijah pa so ga policisti obravnavali že večkrat. Zaradi izsiljevanja naj bi bil pred 12 leti tudi obsojen na pogojno kazen.

Prej histerični

To je že tretji umor zaradi dolga v zadnjem času, zato smo pri posojevalcih denarja preverili, ali so njihove stranke nasilne. "Večinoma niso nasilne, ampak postanejo histerične, ker ne morejo več odplačevati posojil, jokajo," je dejal eden od posojevalcev, ki ni želel biti imenovan.

Vsi ponudniki, s katerimi smo se pogovarjali, pravijo, da je zanimanja za posojila zunaj bank vedno več, vse več pa je tudi sumljivih ponudnikov.

Policija jih dobro pozna

"Dogaja se, da mi stranka v dogovorjenem roku ne more vrniti posojila, hkrati pa zahteva novo. Pogosto se izkaže, da ga potrebuje za poplačilo raznih oderuhov, ki zahtevajo vedno višje obresti za zneske, ki so jih posodili, še preden so se stranke obrnile name. Potem je treba to seveda prijaviti policiji. Policija te posojevalce potem zelo dobro pozna," je pojasnil posojilodajalec.

Trik je v pogodbi

"Oderuhi, ki denar posojajo za stoodstotne obresti, se zavarujejo tako, da v posojilno pogodbo za tri tisoč evrov vpišejo, kot da so posodili šest tisoč evrov. Policiji in na sodišču je zato izjemno težko dokazati, da nekdo res dolguje le pol in da je posojilodajalec zaračunal oderuške obresti," je razkril eden od ponudnikov posojil.

Komentarjev 4
  • SVARUNKA 23:51 10.november 2011.

    ODERUH TE JE NAREDIL. KOMENTIRAJ ŠELE TAKRAT, KO BOŠ ZANESLJIVO VEDEL ZA KAJ GRE. ZDAJ PA TVOJ ČLANEK TEMELJI NA NATOLCEVANJIH, NA NERESNICAH IN NA LAŽEH. UKINIMO ŽURNAL!!! NOVINARJE, KI ŠIRIJO LAŽI PA PRED SODIŠČE.

  • Zlatko Nemec 23:59 08.november 2011.

    takih umorov bi moralo biti v sloveniji malo morje, ker to kaj ta segment ljudi počne ljudem, ki posojilo vzamejo, to je strah in groza. im molom boga, da noben tak umor dejansko ne bo raziskan, kajti tako se bojo ...prikaži več ti oderuhi končno začeli ljudi, ki jih nategujejo bati. ne pa da se oni bojijo teh obritoglavih trodelnih omar, ki pridejo zastraševati, da ti bodo pobili družino in podobno. mene je sparkase tudi skoraj potegnila z eno pogodbo. bila je ok videti, odvetnik pa mi je rekel, da je vse napisano dvoumno in da bi v kratkem ostal za njih na papirih nesposoben plačevati. posledica...čeprav bi plačila prišla, jih nekako avstrijce ne bi brigalo, na papirih bi mi dokazali, da sem plačilno nesposoben in bi me po pogodbi brez problema razlastninili...pazite se salamonov in tudi uradnih avstrijskih bank, te samo čakajao ne da plačujete, ampak, da po kratki poti čimprej vse vzamejo...razlog...finte po pogodbah

  • allstarr111 21:16 08.november 2011.

    Tega bo čezdalje več, pač folk se zadollžuje pri takih sumljivih ljudeh ki pa nimajo posluha za stisko, ampak udarijo po revežu in mu poberejo praktično vse, pa ne samo njemu tudi ženi ali staršem, ko začnejo groziti in hodit ...prikaži več na vrata razne trojke nabildanih obritoglavcev se navadni ljudje praktično podelajo v hlače in jim dajo vse kar zahtevajo, ni malo primerov ko gredo stanovanja in hiše na račun sposojenih par 1000 evrov.