Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Morilci prejeli 150.000 evrov nagrade

Matanić, ki ga je policija že prijela, je nabavil skuter, ki ga je naročil Milov Žurnal24 main
Morilci novinarja Nacionala Iva Pukanića in njegovega kolega Nika Franjića naj bi za umor prejeli 150.000 evrov nagrade.
 

Kdo je sodeloval v umoru

Naročnik. Za zdaj še ni znan. Policija vodi preiskavo v različne smeri in sodeluje s policisti sosednjih držav.

Aktivator bombe. Ni znan.

Željko Milovanović. Zamaskiran je na prizorišče umora pripelajl skuter z eksplozivom.

Bojan Gundurić. Poleg Milovanovića glavni osumljenec za umor.

Robert Matanić. Nabavil je skuter, ki so ga uporabili v umoru.

Elvis Hadžič. Atentatorjem je neposredno pred umorom predal bombo.

Preostali osumljenci: Luka Matanić, Amir Mafalani, Milenko Kuzmanović, Slobodan Durović in še dve neznani osebi, ki sta sodelovali pri logistiki.

Hrvaška policija je ugotovila identiteto moškega, ki je na parkirišču pred poslopjem Nacionala 23.oktobra zapustil skuter z eksplozivno napravo, ki je bila nato usodna za novinarja Nacionala Iva Pukanića in vodja trženja Nika Franjića. Gre za eno od ovadenih oseb, ki je še vedno na begu. Neuradno naj bi šlo za Željka Milovanovića. Osumljeni je po poročanju Jutarnjega lista v prostoru, kjer je bila nameščena nadzorna kamera, snel čelado, kar je bilo ključno, da so ga odkrili.

Milovanović je bil leta 1994 obtožen vojnih zločinov proti vojnim ujetnikom na območju hrvaške Baranje. Za njim so takrat razpisali mednarodno tiralico, saj je bil hrvaškemu pravosodju, ki ga za omenjeno kaznivo dejanje še vedno išče, nedosegljiv. Vodja oddelka za posebne preiskave pri posebnem tožilstvu Republike srbske Darko Ilić je povedal, da se je Milovanović v petek v Doboju v Republiki srbski policiji izmaknil le malo pred racijo. Po poročanju časnika Jutarnji list so na območju Doboja odkrili tudi dva objekta, v katerih naj bi se skrival osumljenec.

Kako se je delil denar
Velik del dela so sicer opravili forenziki, ki so na mestu zločina našli sledi DNK osebe, za katero se predpostavlja, da je aktivirala bombo. Policija je poleg tega odkrila, da je naročnik storilcem za umor plačal 150. 000 evrov, v nadaljevanju pa bodo poskušali razvozlati, kako se je ta denar delil med osumljenimi pripadniki zločinske skupine. Med preiskavo Milovanovićeve hiše in stanovanja na področju Banje Luke so odkrili 10.000 evrov in motoristično čelado.

Za zdaj po poročanju Jutarnjega lista ni nobenih konkretnih dokazov, ki bi srbskega kriminalca Sretana Jocića lahko obremenile umora. Edino, kar ga z atentatom povezuje so podatki srbskih obveščevalnih služb, da se je pred umorom sestal s Slobodanom Bobo Đurovičem in Lukom Matanićem, ki ju je policija že prijela. Matanić je na zaslišanju po poročanju Jutarnjega lista trdil, da je sam le kupil skuter, ki ga je naročil Željko Milovanović, in da ni vedel, čemu je bil namenjen.

Trije na begu
Policija poleg Milovanovića išče še dva kriminalca, ki sta prav tako osumljena sodelovanja pri Pukanićevem umoru - Bojana Gudurića, ki je sodeloval v več ropih v Srbiji in na Hrvaškem, in Elvisa Hadžića, ki je v času Pukanićevega umora živel v stanovanju na ulici Petrinjskoj 4, katerega naj bi kriminalistična skupina najela v sklopu načrta za atentat. Pukanićeva likvidacija naj bi bila po poročanju Jutarnjega lista naročena sredi leta, ko so se začele priprave, Milovanović in Gudurić pa naj takrat prišla v Zagreb.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.