Slovenija > Črna kronika
2423 ogledov

Morilec bežal pred psihiatrom

Lazar Terentić-umor Mediaspeed.net Prizorišče zločina
Lazar Terentić včeraj ni priznal krivde za uboj svoje partnerke Emilije M. Če bi jo, je mariborsko tožilstvo predlagalo 12-letno zaporno kazen.

V večstanovanjski hiši na Partizanski cesti v Mariboru sta se v noči na letošnji 26. maj sprla 20-letni Lazar Terentić, rojen v Kosovski Mitrovici, vendar državljan Slovenije, in 27-letna Emilija M., državljanka Srbije. Po izmenjavi težkih besed naj bi Terentić najprej Emilijo pretepel in nato zadavil.

Lazar Terentić | Avtor: Večer Večer
Dve noči ob truplu

Zatem je za kratek čas odšel iz stanovanja, a se kmalu vrnil in poklical svojo mamo, ki tudi živi v Mariboru. Povedal ji je, da sta se z dekletom skregala, tudi stepla, začela naj bi ona, in da naj pride ponj. Zavrnila ga je, ker da je njen mlajši sin bolan, in da naj uredi zadevo ter jo kasneje spet pokliče.

Naslednje jutro ga je poklicala sama, Lazar, ki je noč prebil ob mrtvi Emiliji, pa naj bi ji tedaj rekel, da je vse v redu. Ob truplu je prebil tudi naslednjo noč. V soboto je nato Emilijo poklicala njena mati. Kajpak se ni oglasila, zato pa ji je Lazar dve uri in pol kasneje vrnil klic. Najprej ji je povedal, da njena hčerka spi, zatem pa dodal, da je v komi, ker sta se stepla. Nazadnje so ga policisti aretirali in odpeljali v pridržanje.

Policisti so v preteklosti menda zaradi nasilja v družini obravnavali oba, Terentića in Emilijo, kije bila zaradi paranoidne shizofrenije tudi večkrat hospitalizirana.

Odvetnik z njim težko komunicira

Terentić je avgusta na mariborskem okrožnem sodišču pred sodnico Ksenijo Hrastnik molče poslušal obtožnico, ki ga bremeni uboja, o krivdi pa se ni izrekel. Sicer pa je njegov zagovornik, odvetnik Simon Dolinšek, že prej vložil ugovor na obtožnico, kar pomeni, da njegov varovanec krivde ne priznava, razjasniti pa da bi bilo tudi treba, v kakšnem psihičnem stanju je slednji. Po zločinu se je namreč nenavadno obnašal, pa tudi pri pripravi obrambe Dolinšek z njim težko komunicira.

Terentića je zatem res pregledal sodni izvedenec psihiatrične stroke dr. Mladen Vrabič, ki je ugotovil, da je razumel pomen in posledice svojega dejanja in da je sposoben spremljati sojenje. Če bi včeraj krivdo priznal, bi tožilka Ivanka Slana predlagala 12 let zapora, a tega ni storil, zato se bo 20. novembra začela glavna obravnava.

Agresivna naj bi bila tudi žrtev

Takrat naj bi zaslišali več prič, zagovornik Dolinšek je predlagal tudi vabilo za obtoženčevega očeta. Ta je lani, ko ga je Lazar obiskal v Srbiji, pri njem opazi psihične težave, zato ga je naročil na pregled v psihiatrični ambulanti. Toda Terentić k zdravniku ni šel, dva dni prej je z avtobusom pobegnil nazaj v Slovenijo.

"Izvedenec je opozoril, da v sodnem spisu ni dovolj relevantnih podatkov, ki bi lahko vplivali na drugačno izvedensko oceno," je tudi dejal Dolinšek in predlagal postavitev še enega psihiatričnega izvedenca, čemur je tožilka nasprotovala.

Zagovornik se je zavzel še za vpogled v zdravstveni karton in policijsko evidenco o pokojni Emiliji, zaradi njene že omenjene paranoidne shizofrenije, zaradi katere naj bi bila vzkipljiva in tudi fizično nasilna: "Njene osebne lastnosti so bile pomemben dejavnik, ki bi lahko osvetlil dogajanje kritičnega dne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.