Slovenija > Črna kronika
18831 ogledov

Morilca petič zapored ni bilo na sodišče, sodnica je pobesnela

Davida Bukovca je na obravnavo privedel paznik iz zapora na Dobu, kjer prestaja Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Sojenje Ljubljančanu Bojanu Kajfežu je včeraj odpadlo že petič zapored. Razlog je banalen: pomanjkanje pravosodnih policistov.

Šestinpetdesetletni Ljubljančan Bojan Kajfež na Dobu prestaja 14 let in pol dolgo zaporno kazen zaradi uboja 38-letne poslovne partnerice Petre Kramberger. Toda še preden jo je na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 2017, na terasi Kluba Pržan, ki ga je imela v najemu, pokončal z osmimi streli, je oropal dve prodajalni in goljufal pri prodaji avtomobilov.

Obljubljal poceni audije

Šestega februarja 2017 naj bi s kapo na glavi in puloverjem, potegnjenim čez oči, v Mercatorjevi trgovini na Litostrojski zagrozil prodajalki s pištolo in pobegnil z bornim plenom, dvestotimi evri.

Slaba dva meseca kasneje, 4. aprila, je z istim orožjem vstopil v pekarno na Vodnikovi cesti, celo ustrelil v strop, in si postregel, kajpak ne kruhom, ampak 400 evri.

Ob tem je šest ljudi, kot narekuje obtožnica, ogoljufal za 36.800 evrov. Obljubil jim je, da bo zanje po ugodni ceni na dražbi kupil avtomobile prestižnih znamk, audije, mercedese in beemveje, ker mu Furs dolguje denar in mu ga bo na ta način izplačal. Naivneži so mu izročili varščino, ki je niso več videli. In jeklenih konjičkov tudi ne.

Rabijo jih vsaj sto

Kajfežu zdaj sodijo zaradi treh kaznivih dejanj, pri katerih k sreči ni tekla kri. Toda sojenje se je povsem ustavilo: včeraj ga že petič zapored niso pripeljali pred ljubljansko okrožno sodnico Sinjo Božičnik! Razlog je vedno isti: v zaporu na Dobu niso mogli zagotoviti spremstva pravosodnih policistov.

O rakrani našega pravosodnega sistema smo že poročali. „Že dalj časa se soočamo s pomanjkanjem kadra v zavodih za prestajanje kazni zapora, posebej pereče je premajhno število pravosodnih policistov in inštruktorjev, da bi lahko izvedli vse potrebne naloge. Pomanjkanje je prisotno v celem zaporskem sistemu, še posebej pa v Zavodih za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Koper in Dob pri Mirni. Trenutno je zaposlenih skupno 562 pravosodnih policistov. Ocenjujemo, da bi za izvedbo zakonsko določenih nalog potrebovali najmanj 100 dodatnih,“ so takrat javili z republiške uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

Menda si prizadevajo za promocijo pazniškega poklica – morda bi lahko posneli kakšen realistični TV šov? – toda potrpljenja zdaj zmanjkuje tudi sodiščem, kar smo videli včeraj.

Sodnica delala do dveh zjutraj

Vidno in upravičeno žolčna sodnica Božičnikova je narekovala zapisnik o glavni obravnavi, iz katerega izhaja, da so z Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob tik pred zdajci obvestili sodišče, da Kajfeža ne morejo pripeljati, pri čemer je sama do dveh zjutraj študirala spis in pripravljala zadevo za morebiten zaključek. In naprej: „Sodnici porotnici namenjata svoj čas in prihajata na sodišče po nepotrebnem, zagovornik Marko Makuc pa je bil še včeraj ob devetih zvečer v stiku z obtožencem, ki je bil dejansko vesel, da se bo zadeva premaknila z mrtve točke. Priča se je danes na narok zaman pripeljala z Raven na Koroškem, za 10. uro pa je bil vabljen izvedenec, ki tudi po nepotrebnem organizira in namenja svoj čas za obravnave, ki se nato ne izvedejo.“

Najhuje pa je, da je sodišče že 3. oktobra posredovalo na Dob datume za naslednje tri obravnave prav z namenom, da bi lahko pravočasno zagotovili spremstvo. „Tega pa odpovejo celo manj kot uro pred začetkom naroka, da ni niti mogoče o tem obvestiti vseh vabljenih niti organizirati videokonferenčne povezave.“

Deset na bolniško

Če ne bodo Kajfeža na sodišče pripeljali niti 17. novembra, se bo sojenje morda moralo začeti znova, saj bo decembra od prve obravnave preteklo šest mesecev. V vsakem primeru je pravosodni sistem na kolenih zaradi povsem banalnega razloga, ki ga vlada očitno ni sposobna oziroma noče rešiti. Saj menda ne misli, da je izhodiščna plača 900 evrov neto, dodatki gor ali dol, za delo z zaporniki na petek in svetek sanjska?! No ja, najbrž se boji, da bo potem treba zvišati prejemke še drugim uslužbencem na pravosodju. A to je njen problem.

Neuradno pa smo izvedeli, da bo še huje. Menda so pravosodni policisti sporazum za nadurno delo podpisali le za letos, za naslednje še ni znano, kako se bodo odločili. Po naših podatkih jih je na Dobu zaradi izčrpanosti pravkar deset odšlo na bolniško...
 

Komentarjev 23
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 10:39 11.november 2023.

    Pa ravno pravosodni policist mora privesti zapornika , lahko bi ga katerikoli uniformirani policist ali pa specialni policist pa še kdo. To se sliši ravno tako , kot tista blondinka , ki je 3 ure čakala na tekočih stopnicah ,da ...prikaži veča pride nazaj elektrika

  • niloda 18:38 09.november 2023.

    900 eur malo sutra. Z dodatki gre krepko čez 1500€ neto. Če mu ne paše, naj gre v revoz za trak za minimalca, pa da vidimo. Sicer pa jim ni nič hudega, razen občasnih izgredov. Policaji imajo veliko bolj stresno ...prikaži več delo, pa ne dobi več kot pravosodni policaj.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 17:49 09.november 2023.

    @ginko, kdo pa je ukradel globoko državo? Res še nikoli nisem slišal za kaj takega. Lahko pa vsak dan poslušamo, da je globoka država kriva za vse, kar se nam slabega dogaja. Budalizem na KUB!!!