Slovenija > Črna kronika
2192 ogledov

Morilec tete in njenega nečaka bo v zaporu do smrti

Branko Krklec D. M.
Sedeminšestdesetletni Branko Krklec je bil za umor dveh sodnih izvršiteljev po pričakovanju obsojen na 30 let aresta.

Predsednica senata na celjskem okrožnem sodišču Gordana Malović je danes izrekla sodbo 67-letnemu upokojenemu slikopleskarju Branku Krklecu iz vasice Škofija nad Šmarjami pri Jelšah, obtoženemu umora pomočnikov sodnega izvršitelja Nataše Zadravec Klement in njenega nečaka Aleksandra Klementa.

Tožilka Maja Lajh je za vsako dejanje predlagala 28 let zapora in enotno kazen 30 let aresta, sodnica Malovićeva pa je kazen omilila na dvakrat po 26 let, a to na enotno - 30 let - pač ni vplivalo. "Nimam besed, vi ste se odločili, kot ste se. Nisem kriv, samo to lahko rečem," je po sodbi izjavil Krklec.

Zarubila bi avto, vreden 600 evrov

Kot smo že poročali, sta zakonca Krklec 24. februarja lani obiskala pomočnika sodnega izvršitelja, da bi zasegla avto, vsega 600 evrov vreden citroën. Dolžnica je bila Brankova žena, a je moža pooblastila, da uredi njene zadeve.

Zato se je on pogovarjal z Natašo Zadravec Klement in Aleksandrom Klementov, a so se kmalu sprli. "Rekel sem jima, da je za avto naslednji dan razpisana dražba in še, da je ženin, zato ne dovolim, da ga odpeljeta. S pomočnikom izvršitelja sva se tudi sporekla, zato sem šel v hišo po pištolo. Ko sem se vrnil, se je med nama vnel prepir, žena pa naju je skušala spraviti narazen. V tistem je pomočnik stegnil roko in me z razdalje kakšnih 25 centimetrov poškropil s solzivcem. Naenkrat me je onesposobil, nič nisem videl. Takrat sem enkrat ustrelil v zrak, potem pa se obrnil in ustrelil še dvakrat. Takrat se je zgodilo, kar se je. Tistega trenutka se sploh ne spomnim," je Krklec povedal na eni prejšnjih obravnav in na kasnejši ponovil, da do tragedije ne bi prišlo, "če me ne bi on pošprical".

Zadnja dva strela sta bila na žalost zelo natančna: 27-letni Aleksander je zaradi poškodbe možganov umrl takoj, 42-letna Nataša, ustreljena v sence, pa kljub operaciji v bolnišnici.

Ni odvisen od alkohola

V dokaznem postopku je bilo največ govora o Krklečevem duševnem stanju v času dogodka, takrat je imel v krvi od 1,3 do1,8 promila alkohola. Izvedenca psihiatrične stroke dr. Peter Pregelj in dr. Dušan Lunder sta sicer prišla do različnih zaključkov, a je na koncu obveljalo, da je Krklec čezmerno užival alkohol, vendar od njega ni bil odvisen, in tudi ni vplival na motnjo njegove zavesti. Podobnega mnenja je bila izvedenka za toksikologijo dr. Majda Zorec Karlovšek. Skratka, obtoženčeva sposobnost obvladovanja je bila zmanjšana, a ne bistveno.

Krklečev zagovornik, odvetnik Marko Meznarič, je predlagal postavitev še tretjega psihiatričnega izvedenca, a ga je senat zavrnil. Tudi brez tega pa je v zaključni besedi poudaril, da kaznivo dejanje njegovemu klientu ni bilo dokazano, in da je šlo za silobran, vsekakor za nenaklepno dejanje, kvečjemu uboj. Za tega je seveda zagrožena bistveno nižja kazen, od pet do 15 let zapora.

Pričakovati je, da se bo odvetnik Meznarič na sodbo pritožil.

Komentarjev 3
  • Kmodri 23:25 27.oktober 2023.

    To se zgodi, ko revežu rubijo zadnje fičnike! Jeba je, da bo do smrti sede!

  • kapibara 19:28 27.oktober 2023.

    ... https://www.youtube.com/watch?v=Z6YjGldSD8A&ab_channel=Zabranjenopu%C5%A1enje...

  • indigokid 18:56 27.oktober 2023.

    gospod ni naredil nič narobe