Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Motoristi: lani skoraj dvakrat več mrtvih

Nesreča tovornjak, avtobus Špela Mohorič
144 mrtvih, trije več kot leto poprej, kaže statistika poročila o delu policije za leto 2011. Lani je umrlo skoraj dvakrat več motoristov kot leto prej.

Policija in notranje ministrstvo sicer že dolgo težita k vsakoletnemu zniževanju števila žrtev prometnih nesreč. A kot je včeraj opozoril direktor uprave kriminalistične policije Danijel Žibert, je lani na slovenskih cestah umrlo 28 motoristov, leto prej pa 17.

Ob tem je treba spomniti, da se število motornih koles povečuje – lani je bilo registriranih 44.318 vozil, kar je skoraj pet tisoč več kot leta 2009. Policisti zato motoristom namenjajo vse večjo pozornost, izvajajo pa različne preventivne aktivnosti, dodaja Žibert.

Začetek letošnjega leta obetaven

Čeprav je bila prometna statistika lani bolj črna kot leto poprej, pa je v primerjavi s prejšnjimi leti dosežen velik uspeh. Še leta 2007 je na cestah umrlo 293 ljudi, torej se je število v štirih letih zmanjšalo za kar 150. Tudi letošnja statistika je spodbudnejša od lanske. Od prvega januarja pa do danes je v Sloveniji umrlo 17 udeležencev prometa, v istem obdobju lani pa 25.

Sicer pa je bilo prometnih nesreč lani več kot leto pred tem – 22.913. Takih s smrtnim izidom je bilo 129. Policisti so med nadzorom prometa ugotovili več kot 354 tisoč kršitev, kar je 15-odstotni upad v primerjavi z letom prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.