Slovenija > Črna kronika
38751 ogledov

Motoristi v vojni s kmetom Alojzem

MK Divje buče Fecebook/MK Divje buče Tako so obnovili hišo.
Člani Moto kluba Divje buče iz Bučke na Dolenjskem pravico iščejo na sodišču.

Na pravdnem oddelku okrožnega sodišča v Krškem se je po junijskem pripravljalnem naroku ta teden začela precej bizarna obravnava. Moto klub Divje buče iz Bučke blizu Škocjana na Dolenjskem je julija 2011 z Alojzom Salmičem sklenil desetletno najemno pogodbo za njegovo zapuščeno kmetijo, da bi si tam uredil prostor za piknike in takoimenovani clubhouse. Najemnine jim ni bilo treba plačevati, obvezali pa so se, da bodo na njej opravili nujna obnovitvena dela in jo vzdrževali ter tako preprečili nadaljne propadanje.

Hišo prepisal na hčer

Toda pogodbe Salmičevi – Alojz je posestvo leta 2019 prepisal na hčer Mojco – po njenem preteku niso hoteli podaljšati, motoristom pa naj bi, kot ti zatrjujejo, prepovedali, da bi kar koli odnesli s seboj. Moto klub Divje buče zato Mojco Salmič kot zdajšnjo lastnico zdaj toži za 28.055 evrov, na kolikor je sodni cenilec ovrednotil njihova investicijska vlaganja.

Sodnica Branka Drozg je sklenila, da obseg opravljenih del ni sporen, ugotoviti pa je treba, katera so spadala v vzdrževanje in katera so bila investicija.

V ponedeljek so svojo plat zgodbe predstavili zakoniti zastopnik MK Divje buče Sandi Zupan, Mojca Salmič in njen oče Alojz.

"Vedeli smo, je zapuščeni objekt treba urediti. Po tleh je bila zemlja, ker je bila prej tam štala, vrata so bili le prislonjena, oken ni bilo, streha je puščala, voda je celo izvirala iz tal. V dveh letih smo napeljali vodo in elektriko, ki ju prej tam ni bilo, položili nove pode, naredili okrog hiše drenažo, pa stranišče, teraso, okna in vrata smo dali izdelati po naročilu. Da smo se prenove sploh lahko lotili, smo najprej morali urediti cesto, saj je bila prevozna le za traktorje in džipe," je pojasnjeval Zupan. "V skladu z dogovorom smo ves čas plačevali elektriko in komunalo."

Prihajal na pijačo

Kot je dodal, so se s Salmičevimi dobro razumeli: "Alojz, ki ima ob hiši njivo, je prihajal na pijačo ter nas hvalil, kaj vse smo naredili, še spodbujal nas je, pred dvema letoma tudi nagovarjal, naj zamenjamo streho, in nam ponudil svoj les za ostrešje.  Strehe se nismo lotili, ker smo vendarle hoteli počakati na podaljšanje pogodbe. Sicer pa nam je dajal tudi les za kurjavo. Na začetku smo ga pripeljali sami, pa je dejal, da naj čistimo njegov gozd. Razumeli smo se tudi z Mojco in njenim možem, skupaj smo se vozili z motorji."

Motoriste je po Zupanovih besedah zelo presenetilo, da Salmičevi ne bodo podaljšali pogodbe, še bolj pa so bili šokirani, ko so prejeli dopis njihovega odvetnika. "Hoteli smo se dogovoriti za povrnitev vlaganj, pač neko vsoto, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, pa nas je Alojz odslovil, da tudi kljuke ne bomo vzeli. Nazadnje smo odnesli, kar smo lahko prijeli, v hiši pa je ostalo še veliko naših stvari."

Odvetnik naj ga ne zeza

Mojca Salmič je potrdila, da je bila res na več motorističnih zborih, ki jih je organiziral MK Divje buče: "Nikoli pa niso povedali, da v objekt vlagajo več, kot bi bilo treba za pokritje najemnine. Ko so izvedeli, da pogodba ne bo podaljšana, do česar imamo menda pravico, so rekli, da bodo vzeli okna in vrata, in sem jim odvrnila, da naj, če ne gre drugače. Na naslednjem sestanku je bil tudi moj oče in takrat se res nismo ničesar dogovorili. Vrata pa smo jim vrnili."

Alojz Salmič je bil na sodišču precej hitre jeze, med drugim je odvetniku motoristov Dušanu Medvedu zabrusil, da "naj ga ne zeza". "Trdijo, da so naredili cesto, pa je tam že od leta 2005. Tudi elektroomarica je bila na parceli, kabel do hiše, 70 metrov stran, sem jaz plačal, 370 evrov. Prav tako je bila tam voda, je pa res, da so sami potegnili cev. Balkon so naredili iz mojega lesa in za gradnjo šanka uporabili moj siporeks. Na svojo roko so mi podrli shrambo in drvarnico. Drva so deset let jemali v moji hosti, a le dvakrat vprašali, če lahko. Dal sem jim tudi 40 kubikov gramoza. To, kar so naredili, je minimalen znesek, ne pa toliko, kot zahtevajo. Hiša še danes ni vredna več kot 20.000 evrov, z zemljo vred," je našteval 76-letni kmet. "Pogodbo bi prekinili že prej, a smo čakali, da se izteče. Hišo sem dal hčerki, da bi mogoče tam gradila."

Na naslednji obravnavi naj bi svoje mnenje predstavil izvedenec gradbene stroke, ki ga mora plačati tožnik, MK Divje buče. Do takrat bodo morda ugotovili tudi, kaj je s spornim siporeksom, za katerega je Zupan zatrdil, da je bil že ves zelen in neuporaben ter so ga preložili v sosednjo hišo. In kaj je zdaj z obnovljeno? Nič. "Ne uporabljamo je in tudi ne oddajamo. Le kosimo okrog," je razložil Alojz Salmič.

Komentarjev 10
  • Avatar NeumniPes
    NeumniPes 09:11 13.september 2023.

    Alojz preženi to Golobovo bando.

  • Avatar Migrant
    Migrant 08:57 13.september 2023.

    Taubi je tudi motorist.

  • kapibara1 08:15 13.september 2023.

    Drugi so imeli škod radi vode.. eni pa radi požara..