Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Mraz in slana pogasila požar

Gasilci bodo ostali na straži, a vse kaže, da je najhujšega konec.
1/7
Žurnal24 main
Požar, ki je včeraj zajel Mrzli vrh, je uspešno pogašen. Policisti sumijo, da je ogenj na novoletno noč zanetilo pirotehnično sredstvo.

Mraz in slana, ki sta ponoči zajela območje hriba Mrzli vrh nad Tolminom, sta pogasila požar, ki je včeraj zajel to pobočje. Požar je lokaliziran in nevarnosti širitve ni več. Helikopter, ki je opravil pregled pogorišča, se je že vrnil na Letališče Jožeta Pučnika. Območje požara še naprej nadzorujejo prostovoljni gasilci, saj so na pogorišču še posamezna žarišča, ki pa počasi ugašajo.

Situacija pod nadzorom
Kot so za Zurnal24.si povedali na sedežu Prostovoljnega gasilskega društva Tolmin, se je na Mrzli vrh zjutraj odpravilo 25 gasilcev, ki so pregledali kraj dogodka. Na prizorišču so našli še manjša žarišča in čakali na helikopter, ki je opravil prelet območja. Po ogledu območja iz zraka so pristojni sklenili, da potrebe po gašenju ni, zato se je helikopter vrnil v bazo na letališče Jožeta Pučnika.

Na Tolminskem je jasno in zaenkrat brez vetra, ponoči pa pričakujejo padavine, za katere upajo, da bodo dokončno pogasile požar, če jim to ne bo uspelo že prej. O škodi, ki jo je povzročil požar, je zaenkrat težko govoriti, po vsej verjetnosti pa gre za manjšo gmotno škodo, saj je zgorela predvsem trava in podrastje.

Odgovorna novoletna druščina?
Ogenj je izbruhnil na novoletno jutro v torek kmalu po polnoči. Čeprav vzrok požara, ki je zajel pas dolg dva kilometra in širok 300 metrov predvsem travnatega terena, še ni znan, pa so na Policijski upravi Nova Gorica za Zurnal24.si povedali, da je ogenj zelo verjetno zanetilo pirotehnično sredstvo, najverjetneje raketa. Na Mrzlem vrhu je namreč več vikendov in verjetno je prav vesela druščina iz katerega izmed njih odgovorna za požar. Zaradi številnih ostankov neeksplodiranih nabojev, granat in ostalega orožja iz prve svetovne vojne, raztresenih po pobočju hriba, je med požarom prišlo do številnih eksplozij, kar je bilo poleg nedostopnosti terena tudi glavni razlog, da gasilci niso mogli učinkoviteje posredovati. Pomoči vojaškega helikopterja v torek niso dočakali, saj ta zaradi goste megle na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani ni mogel vzleteti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.