Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

MZZ dobil račun za reševanje

Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zunanje ministrstvo je že dobilo račun v višini okoli 15.000 evrov za četrtkov helikopterski prevoz slovenskega alpinista Dejana Miškoviča iz stene himalajske gore Mustagh Tower.

O plačilu računa bo v kratkem odločala vlada, a minister Dimitrij Rupel je zatrdil, da bodo ta račun plačali, saj je pakistanski strani to tudi zagotovil v garantnem pismu.

"Mi bomo to plačali, seveda, ker to tudi moramo. Jaz sem v garantnem pismu moral povedati, da vlada stoji za temi stroški," je pojasnil Rupel in dodal, da "je šlo za neko izredno situacijo". Podatkov o drugih stroških minister Rupel zaenkrat nima, kot pa je opozoril, ostale stvari tudi niso v pristojnosti slovenske vlade, saj to ne nazadnje ni bila državna odprava.

Gregor Kresal, tretji član alpinistične odprave na Mustagh Tower, ki pa je podvig zaradi zdravstvenih težav predčasno prekinil, je sicer v četrtek pojasnil, da so člani odprave že pred začetkom himalajskega alpinističnega podviga položili depozit v višini 6000 ameriških dolarjev za kritje stroškov helikopterskega reševanja.

Rupel je sicer vesel in ponosen, da je lahko zunanje ministrstvo tako hitro in učinkovito poseglo v stisko v steni himalajske gore Mustagh Tower. Kot je pojasnil, ga je za pomoč pri reševanju prosil alpinist Viki Grošelj, in sicer so morali v zelo kratkem času zagotoviti vizume za Pakistan alpinistoma Tomažu Humarju in Alešu Koželju, kar jim je ob pomoči slovenskih veleposlaništev v tujini, še posebej v Londonu, tudi uspelo.

Stiki s Pakistanom že kar tradicionalni
Minister Rupel je hkrati navezal stike s pakistanskim zunanjim ministrstvom, še posebej z generalnim direktorjem za evropske zadeve Mohamedom Nafisom Zakario, ki se je po besedah Rupla izredno zavzel in s katerim sta govorila okoli 20-krat, praktično vsako uro. To je bilo tudi bistvenega pomena pri organizaciji helikopterskega reševanja alpinista Miškoviča iz stene Mustagh Towerja. Rupel se je Zakarii za pomoč zahvalil in ga tudi povabil na obisk v Slovenijo.

"Naši odnosi z ministrstvom za zunanje zadeve Pakistana so pravzaprav zdaj že kar tradicionalni, pa vendarle so osredotočeni predvsem na takšne krize, kar ni najboljše, ampak v resnici smo se pobliže spoznali ravno v takšnih trenutkih," je še ocenil slovenski minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.