Slovenija > Črna kronika
102564 ogledov

Na avtocesti umrli štirje, dva sta bila Slovenca

Prometna nesreča PGD Postojna
Najbolj množična prometna nesreča na slovenskih cestah je dobila sodni epilog.

Prometna nesreča na primorski avtocesti 30. januarja 2016 velja za najbolj množično v zgodovini Slovenije. Okrog dveh popoldne je na Golem vrhu nad Razdrtim trčilo  56 vozil: 48 avtomobilov, sedem tovornjakov in avtobus. Udeleženih je bilo 128 ljudi, od katerih se jih je 18 lažje poškodovalo, sedem huje, štirje so umrli. Dve smrtni žrtvi sta bila Slovenca, komaj 19-letna Ljubljančanka, ki je po trčenju izstopila iz avta – tega je vozil njen brat – in jo je stisnilo pod prikolico tovornjaka, ter Vrhničan, ki je le dober mesec prej praznoval 60. rojstni dan. Pomoči ni bilo še 30-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine ter 63-letnemu Romunu.

Zapeljali v gosto meglo

Preiskovalci so ugotovili, da se je v izredno gosti megli pravzaprav zgodilo dvajset nesreč, razbitine so bile raztresene na dolžini 266 metrov. Krivci naj bi bili trije Romuni, dva tovornjakarja in voznik avtobusa. Slednji, Antonio Boncica, je krivdo priznal in bil januarja 2019 obsojen na pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo leto in pol. Obtožnico zoper njegovega rojaka Georga Razvana Barjiuco je koprsko tožilstvo umaknilo, ker je v nesreči izgubil svojega očeta, in naj bi bila že to dovolj huda kazen.

Tovornjakar Danut Podhora naj bi na spolzki cesti vozil prehitro, 88 kilometrov na uro, kar je osem kilometrov na uro nad omejitvijo, in zaradi obrabljenih pnevmatik, čeprav ne prek dovoljene meje, ne mogel pravočasno zavreti. Povzročil je nalet 18 vozil, v katerem je preminila prav mlada Ljubljančanka. Pred dobrimi štirimi leti se je izrekel za nedolžnega, koprska sodnica Barbara Franca pa mu je sodbo izrekla predvčerajšnjim.

Sodnica še zaostrila kazen

Za Podhoro, ki prej v dobrih tridesetih letih poklicnega vozništva ni povzročil niti ene nesreče, je zagovornik, odvetnik Gorazd Gabrič, predlagal oprostitev, tožilstvo pa dve leti in štiri mesece zapora – najvišja kazen za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti je sicer osem let. Sodnica Franca ne samo, da je sledila predlogu tožilke, ampak ga je še zaostrila: Podhora bo za rešetkami tri leta in tri mesece, če njegov zagovornik ne bo uspel z napovedano pritožbo.

Drugi najbolj množični prometni nesreči sta se prav tako pripetili zaradi slabe vidljivosti. V snežni zavesi, ki jo je 28. decembra 2014 blizu Postojne dvignil sunek burje, se je prevrnil tovornjak, naletelo je še 53 vozil. Od 120 udeležencev se jih je poškodovalo 39, umrl je 35-letni državljan Švice.

V čelnem trčenju deset mrtvih

Štiri leta prej, 27. novembra 2010, je na dolenjski avtocesti pred izvozom za Grosuplje v smeri Ljubljane v nepričakovano gosti megli trčilo 38 vozil. Ranjenih je bilo 22 ljudi, poškodbam so podlegli 47-letnica in 69-letnik iz Ljubljane ter 44-letna Logatčanka.

Najhujša prometna nesreča po številu smrtnih žrtev se je zgodila 16. julija 1992 pred predorom Pletovarje. Italijanski voznik avtomobila je med prehitevanjem kolone čelno trčil v osebno vozilo z nemško registracijo, vanj pa nato še en avto. V gorečih razbitinah je življenje izgubilo deset ljudi, med njimi otroka, stara tri in šest let.

Komentarjev 5
  • Avatar Milan48
    Milan48 22:00 16.december 2023.

    Par minut prej sva se peljala po tem klancu in ni bilo nobenega opozorila o megli. In ta megla ni prišla v sekundi. Odgovornost DARSovcev? Naslednje mesece in leta so že za precej manj goste megle opozorila.

  • Pierre 17:31 16.december 2023.

    Zakaj omenjate med žrtvami Slovenca, a so pol drugi vosek?

  • atamama 11:33 16.december 2023.

    Nesreča. Ampak kako to da toliko let mine do prvega epiloga? In kaj naj si mislimo glede povišanja plač sodniški in zdravniški srenji?