Slovenija > Črna kronika
72 ogledov

Na divjad lahko naletimo tudi na avtocesti

“Ljudje s svojim delovanjem plašimo srnjad, zato se pojavlja tam, kjer se sicer Žurnal24 main
Policisti v zadnjih dneh zaznavajo povečano število trkov z divjadjo. Kako je z odškodnino, če na območju nesreče stoji opozorilna tabla?

V zadnjih dneh na slovenskih cestah več nesreč, v katerih so vozniki trčili v divjad. Po podatkih Lovske zveze na slovenskih cestah na leto povozimo do 9.000 tisoč divjih živali, približno tri četrtine vse povožene divjadi predstavlja srnjad.

Nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Večinoma ne gre za avtoceste, saj imajo te varovalne ograje. Žal je letošnja zimska ujma poškodovala približno 40 kilometrov ograj ob slovenskih avtocestah, zato lahko do trka z divjadjo pride tudi na avtocesti.

Ravnajte prisebno!

Po trku z divjadjo je treba naprej zavarovati mesto nesreče, da ne pride do naleta drugega vozila, potem pa o nesreči obvestiti center za obveščanje na številko 112. Tam o nesreči obvestijo upravljalca lovišča, ki poskrbi za povoženo divjad. Prisvojitev divjadi je prepovedana. Če v nesreči žival ni poginila, je toliko pomembneje, da voznik policistom in lovcem opiše, v katero smer je pobegnila, saj je poškodovana žival lahko nevarna.

Denar v vsakem primeru!

Vozniki, ki so v okviru svojih avtomobilskih polic zavarovani za primer trka z divjadjo, dobijo odškodnino v vsakem primeru, ne glede na to, ali se je nesreča zgodila na območju, kjer stoji tabla, ki nas opozarja na morebitno prisotnost divjadi, pojasnjujejo na Zavarovalnici Triglav.

Če je prišlo do trka z divjadjo na območju, kjer stoji opozorilna tabla, voznik pa ima za primer morebitne škode sklenjeno ustrezno kasko zavarovanje (splošni ali delni kasko), zavarovalnica zagotovi povrnitev stroškov.

Če ima lastnik vozila sklenjeno splošno kasko zavarovanje, zavarovalnica krije celotno škodo na vozilu z upoštevanjem morebitne odbitne franšize. Če ima zavarovanec sklenjeno delno kasko zavarovanje samo za primer trčenja z živaljo (kombinacija D), zavarovalnica krije stroške na vozilu, ki so nastali, brez upoštevanja odbitne franšize.

"Dejstvo, da je bila nesreča na območju, kjer stoji opozorilna tabla, z vidika zavarovalnice torej ne spremeni okoliščin oziroma povrnitve stroškov škode," zagotavljajo na Triglavu.

Zavarovalnica Maribor pri tem dodaja: "Če voznik škodo uveljavlja iz odgovornosti lovske družine, ki upravlja z divjadjo na nekem območju, ali upravljalca ceste, te postavljena opozorilna tabla razbremeni odgovornosti."

Voznik mora namreč vožnjo prilagoditi stanju in razmeram na cesti, na katere ga opozarja prometni znak.

Komentarjev 1
  • s.i.k. 18:23 12.april 2014.

    .grdo. živalicam so preseckali vse njihove Poti, pol so pa še plačani,ker jih ubijejo