Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Na gladini trupla žensk in otrok

Morje, ki je bilo po nevihti močno razburkano, je tako onemogočilo, da bi se na
1/2
Žurnal24 main
27 iskalcev azila, ki so bili na poti v obljubljeno Avstralijo, je umrlo v brodolomu lesene ladje, 41 so jih reševalci uspeli rešiti. Tragedija se je zgodila v čereh Božičnega otoka, ki leži v Indijskem oceanu.
Videoposnetek brodoloma si poglejte TUKAJ.

Televizijski posnetki nesreče pred otokom prikazujejo trupla številnih ljudi, ki se jim ni uspelo rešiti iz razburkanega morja, potem ko je majhna ribiška ladja, na kateri je bilo okoli 70 ljudi, nasedla na čereh pred otokom. Po prvih poročilih je obalni straži in prebivalcev uspelo rešiti 41 ljudi, medtem ko je ladja razpadla in potonila ob šestih zjutraj po tamkajšnjem času.

Izvlekli številna trupla
"Ljudje v vodi so kričali na pomoč. Tukaj se je zgodila prava tragedija," je avstralskim medijem zatrdil otoški predsednik Gordon Thomson. "Številne ljudi smo rešili, na žalost pa smo izvekli tudi številna trupla," je dodal avstralski premier Wayne Swan. Nesreča naj bi se zgodila, ker je čolnu odpovedal motor in ga je začelo nositi proti skalam.

"Metali smo jim rešilne jopiče in jih pomagali reševati z vrvmi, toda grozljivi valovi niso dovoljevali, da bi se jim približali po vodi," je za Sky News povedal očividec Michael Foster. Morje, ki je bilo po nevihti močno razburkano, je tako onemogočilo, da bi se na razčlenjeni obali s skalami in številnimi čermi organizirala učinkovitejša reševalna akcija.

Bližje Indoneziji kot Avstraliji
Božični otok pripada Avstraliji, ki je sicer oddaljena kar 1.200 kilometrov, medtem ko je Indonezija oziroma otok Java le 300 km severneje, zato je otok najpogostejši cilj beguncev iz Azije. V tamkajšnjem begunskem taborišču je trenutno okoli tri tisoč ljudi, ki čakajo na odločitev avstralskih oblasti o azilu. Na otoku prebiva tudi okoli 1.200 stalnih naseljencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.