Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Na Gorenjskem zastrupitve z drogo?

Pri manjših odmerkih ima GHB podoben učinek kot alkohol, večje doze pa povzročij Žurnal24 main
Gorenjski policisti preverjajo, ali se je minuli konec tedna na Jesenicah več ljudi zastrupilo z neznano drogo. Obravnavali so dva primera nenavadnega vedenja, teh primerov pa naj bi bilo še več. Do zastrupitve naj bi prišlo na koncertu pred enim tednom, analize pa še niso pokazale, za katero drogo je šlo.

Jeseniški policisti so v soboto zjutraj obravnavali 19-letnega domačina, ki je doma razgrajal in se pretepal. Med intervencijo se je spravil tudi na jeseniške reševalce, ki so hoteli pomagati domačim, in na policiste, ki so nasilneža hoteli pomiriti. Ko so ga policisti obvladali, so ga zaradi nekontroliranega in agresivnega vedenja prevzeli reševalci.

Policisti so prejeli še eno prijavo, in sicer ženske, ki je zaradi težav s spominom poiskala pomoč v zdravstvenem domu. Tako moški kot ženska sta bila napotena v nadaljnjo obravnavo v psihiatrično bolnišnico v Begunje, kjer so opravili tudi teste na droge.

Nevarno!

Po neuradnih informacijah naj bi teste opravili pri treh ljudeh, a naj bi bili vsi negativni na običajne droge, medtem ko bi lahko šlo v tem primeru za novo drogo. Policisti končne rezultate analize še čakajo, je za STA povedal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos in dodal, da preiskava še poteka.

Slovenske novice poročajo, da so po neuradnih podatkih prejšnjo soboto na Jesenicah zdravniško obravnavali šest ljudi, ki so nevede zaužili nenavadno učinkovino. Poleg agresivnega moškega in ženske z izgubo spomina naj bi obravnavali še moškega, ki je hotel skočiti z balkona ter tri druge moške, pri katerih je bilo moteno delovanje živčnega sistema.

Gorenjski glas pa piše, da je bil o dogajanju prek sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer prav tako še ne vedo, za katero drogo gre, saj bo treba počakati na rezultate analize.

V zadnjih treh letih 32 smrti

V zadnjih treh letih je denimo policija obravnavala precej primerov najbolj tragičnih posledic zastrupitve. "Lani 10 primerov smrti, kjer je bil podan sum, da je smrt nastopila zaradi zastrupitve s prepovedanimi drogami oziroma  predoziranjem s prepovedano drogo. V letu 2013 je bilo takih primerov 12, v letu 2012 pa 10. V večini obravnavanih primerov so toksikološke preiskave pokazala, da je šlo za zastrupitev s kombinacijami različnih prepovedanihdrog in alkohola," dodajajo na policiji.

Deset oziroma petnajstletna zaporna kazen pa grozi preprodajalcu drog, ki bi ga zalotili, da je z nevarnimi opojnimi substancami zalagal tudi žrtev, ki si je zaradi predoziranja ogrozila življenje.

"V okviru obravnav tovrstnih dogodkov (predoziranj) policija ponavadi, v kolikor odkrije storilca kaznivega dejanja,  poda kazensko ovadbo zoper osebo, prodajalca prepovedane droge, ki je le-to prodal osebi, ki je predozirala. Prav tako je bilo kar nekaj primerov pri obravnavi tovrstnih smrti, ko je bila zoper osumljenca, ki je omogočil uživanje prepovedanih drog, predvsem s tem, da je dal na razpolago prostor, v katerem se je prepovedana droga uživala, podana kazenska ovadba," še pojasnjujejo na policiji.

Komentarjev 1
  • dragec 11:20 27.marec 2015.

    kako je lepo videti Gorenjca v letu ???