Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Na Nizozemsko orožje, nazaj droga

Zaseženo orožje
1/10
PU Kranj
Tri obsežne kriminalistične preiskave v številkah: 60 hišnih preiskav, 38 pridržanih, sodelovalo več kot 330 preiskovalcev, kriminalistov in policistov. Ključne besede: droga, orožje, goljufije.

Na policiji so danes pojasnili nekaj podrobnosti ponedeljkovih obsežnih hišnih preiskav.
Dejansko je šlo za tri ločene preiskave – dve je vodila Policijska uprava Kranj, eno pa Nacionalni preiskovalni urad (NPU) – vendar so se preiskave med seboj tudi prepletale. Nekateri osumljenci so se namreč pojavljali v dveh preiskavah, šlo je tudi za istovrstna kazniva dejanja – goljufijo, proizvodnjo in preprodajo prepovedanih drog ter preprodajo orožja.

V ponedeljek so prostost odvzeli 57 osebam. 38 so jih pridržali gorenjski policisti, za šest izmed njih so na kranjskem sodišču že odredili pripor, dva pa še zaslišujejo. Preiskovalci NPU so pridržali 19 ljudi, pred ljubljanskega preiskovalnega sodnika je stopilo sedem od njih.

Donosna goljufija

Preiskovalci NPU so med leto in pol trajajočo preiskavo dihali za ovratnik 20 osumljenim, vsi so državljani Slovenije, stari med 30 in 53 let, ki so preprodajali drogo in goljufali. Slednje se je izkazalo za bolj dobičkonosno, saj so si z goljufanjem – obljubljali so, da bodo uredili kredit – pridobili za 210.000 evrov protipravne premoženjske koristi, s preprodajo droge pa so zaslužili okoli 82.000 evrov. Najverjetneje so drogo tihotapili iz Španije preko Francije in Italije v Slovenijo, kjer so jo prodajali.


Na Nizozemsko orožje, nazaj droga

Kranjski kriminalisti pa so eno preiskavo vodili od februarja, drugo pa od junija lani na podlagi podatkov, ki so jih po uradni dolžnosti zbrali skupaj z določenimi ugotovitvami iz prve preiskave.
 
Prvi del preiskave je potekal zoper 17, drugi pa proti 28 osumljencem, ki so se ukvarjali s proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami ter trgovino z orožjem. Osumljenci so stari med 18 in 58 let, vsi so državljani Slovenije, večina pa je že bila obravnavana zaradi nezakonitih dejanj, povezanih z drogo in orožjem.

Osumljenci so drogo kupovali in prodajali v Sloveniji in tujini, zlasti na Nizozemskem, preko katere je iz držav nekdanje Jugoslavije potekala tudi trgovina z orožjem. Osumljenci so orožje kupovali na Balkanu in ga preko Slovenije prodajali na Nizozemsko, kjer so kupovali drogo, ki se je skozi Avstrijo in Slovenijo vračala na Balkan. Droga in nekaj orožja je ostalo tudi v Sloveniji, so pojasnili danes na policiji.

Komentarjev 1
  • sash77 06:46 20.marec 2014.

    vse lepo in prav, upam da bodo odslužli svoje, samo 330 preiskovalcev za skupno 330 000 € En sam gospodarski primer kriminalitete nardi več škode. Tam je naš davkoplačevalski denar, ne pa denar narkičev in tistih ki gradijo gradove v oblakih.