Slovenija > Črna kronika
60 ogledov

Na območju Maribora obsežne preiskave

Na tiskovni konferenci sta o obsežni preiskavi spregovorila Janez Lovrec, vodja
1/80
Žurnal24 main
Obsežna preiskava gospodarskega kriminala in korupcije. Med pridržanimi je bil tudi mariborski župan. Kanglerjevega odvetnika čudi, da so preiskavo izpeljali šele tri leta po domnevnih kaznivih dejanjih.

Preiskava poteka zaradi sumov več kaznivih dejanj:
– jemanja in dajanja podkupnine
– sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje
– dajanja daril za nezakonito posredovanje
– zlorabe uradnega položaja ali pravic
– oškodovanja upnikov
– zlorabe položaja ali pravic

V kriminalistični preiskavi je sodelovalo 116 kriminalistov iz vse Slovenije. Opravili so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah. Na 20 lokacijah so opravili zaseg poslovne in uradne dokumentacije.

 

Kriminalistična policija je z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije začela že leta 2008 in pri tem sodelovala tudi z drugimi organi, predvsem z računskim sodiščem in davčno upravo. Dejanja se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanje številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora, in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalnih skupnosti, organi državne uprave in gospodarskih družb.

 

"Povzročena premoženjska škoda oziroma korist, nastala kot posledica storjenih gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije, znaša preko pet milijonov evrov," je povedal Janez Lovrec, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor. Zjutraj so pridržali devet oseb, od katerih so večino do večera že izpustili na prostost.


Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je pojasnil, da gre za zelo obširno preiskavo, v kateri so bili izvedeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Več podrobnosti zaradi interesa preiskave ni razkril.

V prihodnjih dneh bo sledil popis in pregled zasežene dokumentacije, računalniške opreme in drugih podatkov ter predmetov, ki jih bodo zasegli. 

Kriminaliste so zanimala gradbena dovoljenja objektov Gradbeni dvori, Maistrovi dvori, Centrum v središču mesta, poslopje na Lackovi cesti, katerega investitor je bilo podjetje AJM, in za mariborski azil za živali.

Preiskava je potekala tudi pri KBM Invest, investitorju Maistrovih dvorov.

Kangler: Gre za politični konstrukt
Med pridržanimi je bil tudi mariborski župan Franc Kangler, kriminalisti so preiskali njegovo hišo v Dupleku. Skupaj s policisti je zapustil stavbo mariborske občine, kjer so pregledali njegovo pisarno, preiskava pa se je nadaljevala na njegovem vikendu v Smrečni na Pohorju. Predmet preiskave je bil tudi apartma v Belviju, ki naj bi bil v lasti njegove hčerke. Po 16 urah so Kanglerja malo pred 22. uro izpustili na prostost.

"Gre za politični konstrukt proti meni. Z leve strani. Ve se, da bodo verjetno volitve jeseni," pa je ob odhodu z občine dejal mariborski župan. "Marsikaj sem že doživel v tej državi, kaj takšnega pa še ne." Danes je bil prvič obveščen tudi o prisluhih. Ob tem ga je zanimalo, zakaj organi niso ustrezno ukrepali že pred dvema letoma. "V kakšni državi pa živimo. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritični do vlade," je še dejal župan Kangler.

V pisarni so mu zasegli računalnik. Med zaseženimi stvarmi so tudi plačilni nalogi za stanovanje pod Pohorjem, ki ga je plačevala žena in za kar so jim bili "posredovani vsi dokazi", je zatrdil.

"Mislim, da bo čas pokazal svoje. Gre za neke stare zadeve v zvezi z gondolo, zavetiščem za živali, pravoslavno cerkev in lutkovno gledališče," je dejal in ob tem še dodal, da je bil pri tem omenjan tudi nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

 

 

Preiskava je potekala tudi pri direktorici občinske uprave Milici Simonič Steiner, ki naj bi bila prav tako v pridržanju. Kriminalisti so že zaključili preiskavo njene pisarne v stavbi občine. Steinerjeva je občino zapustila v spremstvu kriminalistov.

Željko Vogrin, načelnik Upravne enote Maribor, je potrdil, da je pri njih potekala hišna preiskava, ki je bila v teku tudi pri njihovem zaposlenem Vinku Mercu, vodji oddelka za okolje in prostor Upravne enote Maribor.

Neuradno naj bi bil med pridržanimi tudi Ivan Hajnšek, direktor Snage. Na njegovo mobilno telefonsko številko se je oglasila ženska, ki je pojasnila, da je zadržan.

Hišno preiskavo od jutra izvajajo tudi pri nekdanjem podžupanu MOM Andreju Verliču, ki je za Žurnal24 povedal: "Sem na poti iz tujine, v Mariboru bom čez kakšni dve uri. Obvestili so me, da pri meni opravljajo hišno preiskavo. Zakaj? Nimam pojma. Ne znam konkretno povedati, kaj se dogaja. Pustimo se presenetiti."

Fotografije preiskave si oglejte v zavihku Galerija.

Zakaj šele po treh letih?
"Na podlagi odredbe se mi zdi vse skupaj zelo čudno, predvsem pa se mi zdi čuden čas realizacije. Zakaj bi naredili realizacijo preiskave tri leta po tem, ko naj bi nekdo že storil dejanje, in tri leta po tem, ko so že imeli dokaze. Sklicujejo se na prisluhe iz leta 2008 in začetka 2009,"
je dejal Kanglerjev odvetnik Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin.

 

Na vprašanje novinarjev, ali to pomeni, da ima zadeva politično ozadje, je odvrnil: "Tisti, ki je odločil o tem, da se danes naredi hišna preiskava, je pravi naslovnik za to vprašanje."

Kot nesmiselno je ocenil pridržanje zaradi nevarnosti, da bi uničil dokaze, saj bi v treh letih to že storil, če bi želel. "Gre za predzgodovinske, dve oz. tri leta stare zadeve. Za pridržanje ni nobene pravne podlage."

Pričakuje, da bo pridržanje zaključeno, ko bodo končali hišne preiskave. Kanglerju po odvetnikovih besedah očitajo, da naj bi "nekomu omogočil neke določene posle v zameno za neko ugodnost, kot je glas na volitvah". Opozoril je, da z domnevami ne pokažejo jasno, zakaj naj bi bili določeni izvajalci privilegirani.

Gre za štiri zadeve: Lutkovno gledališče, Gondola Maribor, zavetišče za živali, pravoslavna cerkev v Mariboru. "Na vse te projekte je župan ponosen, zato si zastavlja vprašanje, zakaj hišne preiskave ravno zdaj. Župan je upravičeno šokiran in tudi meni ni jasno, zakaj smo danes tukaj," je še dejal Zajc.

 

Ocenjujem, da gre za neka ugibanja, domneve, konstrukcije, nebuloze, poskuse sumničenja s povezovanjem nekih dejstev, ki pa med seboj dejansko niso povezana. Nimajo resne podlage, kaj šele, da bi lahko rekli, da so podani utemeljeni razlogi za sum, ki bi opravičevali izvedbo hišnih preiskav.
Luka Zajc, Kanglerjev odvetnik

Omenjeni primeri so bili že večkrat revidirani tako na občini Maribor kot s strani komisije za preprečevanje korupcije pa tudi računskega sodišča. Kot je poudaril, v nobenem primeru niso odkrili nikakršnih nepravilnosti, kaj šele suma kaznivih dejanj. Očitno je, da je policija v letih 2008 in 2009 preiskovala domnevna kazniva dejanja, vendar očitno ni bilo "ugotovljenega nič napačnega, kaj šele kaznivega. V nasprotnem primeru bi policija ukrepala že tedaj, tako vsaj domnevamo."

Kaj naj bi bila vsebina prisluhov, odvetnik ne ve, ker so v dokumentih napisana "zgolj nekakšna povzemanja, uradni zaznamki, ki jih je delala policija o tem, kar naj bi izvedela iz prisluhov, samih prisluhov pa zraven ni". Ob tem je opozoril, da je odredba za hišno preiskavo v tem delu nezakonita, če gre za prisluhe, opravljene leta 2008, saj se jih sme uporabljati največ dve leti po tistem, ko so bili opravljeni.

Policija naj bi med hišnimi preiskavami zasegla različno dokumentacijo, ki pa po Zajčevih besedah nima ne posredne ne neposredne povezave s predmetom hišne preiskave oziroma s kaznivimi dejanji, ki jih očitajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.