Slovenija > Črna kronika
32546 ogledov

Na policijsko postajo vrgel bombo in zažgal zapor

Ogenj Profimedia
Črnomeljčan Niko Stariha je bil doslej obsojen približno tridesetkrat in pozna večino slovenskih zaporov ter torej tudi sodišč. Na ljubljanskem so mu včeraj sodili zaradi požiga svoje priporniške celice na ljubljanski Povšetovi, s čimer je ogrozil še 179 življenj.

Petinštiridesetletni Belokranjec Niko Stariha ima na vesti celo vrsto kaznivih dejanj, ki občasno mejijo na bizarnost. Pred leti je denimo vrgel bombo na policijsko postajo v rodnem Črnomlju, prav tam pa ga je leta 2016 zmotil tudi lajež sicer prijaznega bernardinca, zaprtega na vrtu. Starihi se je zdelo, da bi moral biti v pesjaku, zato je preskočil ograjo in ga začel loviti. Ker je pes bežal, se je z desko spravil nad njegovega lastnika in mu nazadnje s pestjo zlomil nos. Dobil je leto in deset mesecev zapora.

Niko Stariha | Avtor: D. M. Niko Stariha je hitro zapustil videokonferenco. D. M.

Izpulil straniščno školjko

Zaporniki si lahko z vzornim vedenjem prislužijo marsikatero ugodnost, a Stariha te priložnosti ni nikdar izkoristil. Nasprotno. Na okrajnem sodišču v Trebnjem se je tako zagovarjal, ker je v največjem slovenskem zaporu na Dobu razbil kuhalno ploščo in televizor. Krivi naj bi bili sojetniki, ki so ga spravili v bes.

V celjskem zaporu je konec oktobra 2019 napadel pravosodnega policista, se zabarikadiral v celico ter izpulil umivalnik in straniščno školjko s kotličkom vred, da je povzročil poplavo. Paznike je ob tem še obmetaval s polomljenim steklom. Po poročanju Dnevnika so ga takrat odpeljali na forenzični oddelek mariborske psihiatrije, kjer pa so ugotovili, da nima psihičnih motenj, ampak le manipulira z ljudmi.

Mokra cunja čez obraz

In zakaj so ga premestili v Celje? Ker je dober teden prej, 19. oktobra, na Povšetovi v Ljubljani s pohištvom zaprl vstop v svojo sobo številka 58 in ga zažgal. Obraz si je zaščitil z mokro cunjo in zrl skozi okno, ko so se pazniki le prebili do njega in izvlekli na hodnik. Z uničenima omaro in posteljo ter poškodovanim podom je nastalo za 928,85 evra škode. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ogrozil je življenja še 179 zapornikov in pripornikov ter 2,7 milijona evrov vredno stavbo, so ga obsodili na 10 mesecev zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, češ da ni jasno, kaj natančno je mislil s svojimi besedami, da "krivdo pred sodiščem priznava".

Tako se je znova znašel pred ljubljansko okrožno sodnico Katarino Gabrijel-Muhič. Z zagovornico Majo Butala, zadnjo od kopice odvetnikov, ki jih je doslej že zamenjal, ker mu menda niso bili po godu, pa včeraj v sodni dvorani nista sedela skupaj, saj ga niso pripeljali iz zapora. Tako ali tako bi ga zastonj, prek ekrana je namreč Gabrijel-Muhičevo takoj vprašal, če lahko zapusti videokonferenco, ker "me celoten postopek niti najmanj ne zanima". Dobil je dovoljenje in izključili so zaslon.

Napadel rešitelja

"Ob zadnjem obisku sem dobila občutek, da vse, kar počne obtoženec, izhaja iz tega, da ne zdrži več. Ker je bil žrtev šikaniranja paznikov, je depresiven, kar se kaže v agresivnosti, in ne vidi upanja, da bo zaživel na prostosti. Ima veliko zdravstvenih težav in tudi probleme s svojo komunikacijo in oceno svojih dejanj," je v nadaljevanju povedala odvetnica Butala.

Obravnava se bo nadaljevala po sodnih počitnicah, med drugim tudi z izvedencem psihiatrične stroke, ki bo ocenil Starihovo prištevnost ob dejanju in domnevno poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja v zadnjih petih letih.

Mimogrede: tri dni po požigu je Niko Stariha z ostrim predmetom napadel enega od paznikov, ki so ga rešili iz celice.

Komentarjev 17
  • 3f3cd4f2ab896bee702706ed758451fc385b331f 11:22 06.april 2024.

    Dej probajte strogi Odvzem spanca+stradanje z polovicnimi pregretimi obroki v mikrovalovki za eno leto,da ostalih komunisticnih dodatkov ne omenjam,pa da vas vidim??? Pozdrav vsem starim zapornikom zvlekel sem se napol mrtev iz Kandelabrovega groba,kljub neuspelim zahrbtnim akcijam do zadnjega dne ...prikaži več v ZPKZ KP (27.03.2024).Prasica komunisticna ne odneha !!!

  • Kmodri 13:48 17.julij 2023.

    Je jezen, ker se ne more evtanzirati!

  • munja 10:22 17.julij 2023.

    In to mi vsi preživljamo??!! Ugasnit čimprej!!